Kurczak od kuchni, Nowości

/

  • 4 grudnia w Warszawie odbył się pierwszy Ogólnopolski konkurs Kulinarny o Puchar Polskiego Mięsa Drobiowego.
  • Młodzież z 10 szkół gastronomicznych z całej Polski pokazała swoje umiejętności w profesjonalnej kuchni warszawskiego Centrum Techniki Kulinarnej.
  • Dwoje uczniów z każdej placówki, którym kibicowali siedzący na publiczności koledzy ze szkoły, próbowało zachwycić jury swoim pomysłem na kurczaka, w tym przypadku części i podrobów Kurczaka Sielskiego.

Byliśmy tam, by przyjrzeć się rywalizacji i zobaczyć jak pomysłowa jest młodzież.

Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali pod okiem najlepszych profesjonalnych kucharzy oceniających ich pracę. Panowie Jarek Walczyk, Teo Vafidis, Giancarlo Russo, czy Robert Sowa, wraz z prowadzącym cały konkurs Panem Marcinem Budynkiem nie tylko starali się wyłonić zwycięzcę, ale wspierali młodzież swoimi radami, czy uwagami, tworząc przy okazji niezwykle miłą atmosferę.

Nie tylko rywalizacja

Gdy jedni gotowali, inni mogli posłuchać ciekawych wykładów, w znajdującym się tuż obok Food Lab Studio. Uczestników przywitał właściciel – Grzegorz Łapanowski, który od razu złapał z uczniami świetny kontakt. Słuchali oni z uwagą, kiedy dzielił się swoim wieloletnim doświadczeniem w branży kulinarnej. Dawał również cenne rady dotyczące samej pracy i nieustannego rozwoju dobrego kucharza, który nigdy nie spoczywa na laurach.

Ciekawe wykłady

Pierwszym prelegentem był dr Kamil Szaciło z firmy SuperDrob. Opowiadał o mięsie drobiowym. Przybliżył uczniom cały proces produkcji, oraz zwrócił uwagę, jak ważny jest każdy jej element, który ma wpływ na jakość i smak finalnego produktu. Od paszy w kurniku, przez dobrostan, transport i redukcję stresu przedubojowego ptaków, do samego procesu obróbki i metod przechowywania mięsa. Następnie prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski w lekki sposób przybliżył młodzieży historię drobiu w kuchni polskiej. Opowiadał o dawnych zwyczajach kulinarnych i przepisach, których dziś nikomu nie przyszłoby do głowy przyrządzić.

Na zakończenie dwóch młodych szefów kuchni: Konrad Kuzyka i jego przyjaciel-pomocnik Bartosz Łukaszewicz zrobili show kulinarne, którego bohaterem była gęsina. W przyjemnej atmosferze, pokazując jak można przyrządzić to mięso, opowiadali o zawodzie kucharza w różnych częściach świata. Uczniowie mogli zobaczyć nie tylko ich niebanalne podejście do kuchni, ale też z pierwszej ręki usłyszeć co zrobić, żeby osiągnąć sukces w tym zawodzie.

Wygrani konkursu Kulinarnego

Konkurs zakończył się zwycięstwem Jakuba Polewskiego i Dominika Czeronka z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Na drugim miejscu znalazły się Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Ostatnie miejsce na podium zostało przyznane Milenie Koprowskiej i Katarzynie Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.

 

Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso na czele z jego dyrektorem i członkiem jury konkursowego, panią Katarzyną Oponowicz. Była to niezwykła okazja dla uczniów najlepszych szkół gastronomicznych z całej Polski, by w tak profesjonalnych warunkach zmierzyć się ze swoimi rówieśnikami pod okiem kilku z najlepszych kucharzy w kraju. Takie doświadczenie na początku drogi zawodowej na pewno poszerza horyzonty i pomaga w zdobywaniu wiedzy oraz znajomości, które są niezwykle przydatne w karierze zawodowej młodych kucharzy. Świetne i wartościowe wydarzenie, które mamy nadzieję, będzie od tej pory odbywało się cyklicznie.

 

Redakcja oKurczaki.pl

 

Fotorelacja:

 

Print Friendly, PDF & Email
12345 (No Ratings Yet)
Loading...

Komentarze - 0