Fakty i mity, Kurczak od kuchni

/

1. Nasi przodkowie jedli drób już 2 miliony lat temu

Historia drobiu sięga do czasów, w których nie istniał jeszcze współczesny człowiek. Badacze odkryli, że nasi przodkowie z terenów Afryki już 2 miliony lat temu mogli żywić się ptactwem. Badania dotyczące historii udomowienia kur wskazują, że proces ten mógł rozpocząć się już około 10 tys. lat temu na terenach Tajlandii, Wietnamu i Azji Południowo-Wschodniej. Do Europy dotarły w pierwszej kolejności na Półwysep Bałkański około 3 tys. lat p.n.e. Ich wędrówka na zachód Europy zajęła im prawie 20 wieków. Wzmianki o hodowlach kur można spotkać zarówno w starożytnej Grecji (wyspa Delos jako centrum hodowli), jak i w starożytnym Rzymie.

2. Rosół drobiowy naturalną pomocą w walce z przeziębieniem.

Według badań z 1978 roku (już wtedy było to wiadome!) picie gorącego bulionu przyspiesza przepływ wydzieliny nosowej z 6,9 mm do 9,2 mm na minutę. Wpływa również korzystnie na ruch rzęsek błony śluzowej nosa i oskrzeli, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie i zwalczanie drobnoustrojów. Obecnie wiadomo, że to cysteina naturalnie występująca w rosole, jest składnikiem, który rozrzedza zalegającą podczas przeziębienia wydzielinę. Również mięso kurczaka zawiera tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Znane wielu przyjemne uczucie po zjedzeniu talerza ciepłego rosołu, teraz ma też swoje naukowe uzasadnienie.

3. Surowego kurczaka najbezpieczniej przechowywać w opakowaniu MAP

Surowe mięso z kurczaka można trzymać nieodpakowane do 2 dni na najniższej półce w lodówce. Jeśli wiesz, że do tej pory mięso nie będzie przyrządzone, lepiej je zamroź. Wyjątek stanowi mięso w opakowaniach MAP, które można przechowywać bez otwierania do daty podanej na opakowaniu. Przygotowanego kurczaka można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a sałatki z kurczakiem i majonezem mogą być przechowywane w lodówce 3-5 dni, ale nie wolno ich zamrażać.

4. Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem zdrowej diety

Mięso drobiowe jest bogatym źródłem różnych składników mineralnych, które wzbogacają dietę. Jest cennym źródłem lekkostrawnego białka, fosforu, selenu, B12. Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka zawiera też tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Pamiętajmy jednak o najnowszej piramidzie żywieniowej, która zaleca spożywanie produktów mięsnych nie częściej niż 3 razy w tygodniu.

5. Różne gatunki kur

Dobrze wszystkim znana kura typu ogólnoużytkowego, którą każdy kiedyś widział w ogródku gdzieś na wsi, jest faktycznie najbardziej rozpoznawalna i dobrze wszystkim znana. Jednak zróżnicowanie wśród samego gatunku jest ogromne i ptaki te mogą być bardzo różnorodne. Istnieją rasy miniaturowe, wśród których najmniejsze są kury Serama i Sebrytki. W Azji są one traktowane wręcz jako ozdoba domu, a dorosłe okazy ważą poniżej 0,5 kg. Znoszą około 80-100 jaj rocznie. Dla kontrastu największe kury Kochiny, czy Brahmy osiągają wagę około 5 kg, a zdarzają się też okazy i 7-10 kilogramowe. Te kury znoszą do 180 jaj rocznie. Porównując zwykłą kurę nioskę, która waży koło 2,5 kg i znosi ponad 320 jaj rocznie, różnicę widać na pierwszy rzut oka.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: