ABC drobiu, Fakty i mity

/

Różnorodność gatunkowa kur jest przeogromna. Większość ludzi zna tylko najbardziej popularne kury typu ogólnoużytkowego, które najczęściej biegają sobie po wiejskich podwórkach. Jednak u tych ptaków różnice są podobnie duże, jak u psów między jamnikiem, a dogiem niemieckim. Poniżej tylko kilka ciekawych przykładów gatunków ozdobnych, które można co roku oglądać na wystawach “Najpiękniejsze kury świata” w Ogrodzie Botanicznym PAN w warszawskim Powsinie i na SGGW.

Czubatka polska

  • Wyróżnia ją przede wszystkim duży czub z piór na głowie
  • Inne nazwy rasy: czubatka holenderska, czubatka padewska
  • Dwie odmiany: czubatka brodata i bezbroda i miniaturki
  • Waga kogutów 2-2,5 kg, a w wersji miniaturowe 800-900 g
  • Znosi około 120-140 białych jaj rocznie

 

Kura jedwabista silka

  • Puszyste i delikatne w dotyku upierzenie, jest bardzo puszysta
  • Nie potrafią latać
  • Mają ciemną skórę (czarną, lub ciemnoniebieską)
  • Waga kogutów 1400-1700 g, przy miniaturkach około 600 g
  • Znosi około 80-100 białych jaj rocznie z lekko różowym odcieniem

Kura arakuana

  • Nie ma ogona, ale ma baczki i bokobrody
  • Ma bardzo łagodne usposobienie
  • Znosi kolorowe jajka od turkusowych po jasnozielone
  • Jej jaka mają bardzo mało cholesterolu
  • Koguty ważą około 2-2,5 kg, a miniaturki  750-850 g
  • Znoszą około 180 jaj rocznie

 

Kura kohin

  • Jedna z największych ras drobiu ozdobnego
  • Koguty średnio ważą 4,5-5 kg
  • Znoszą około 100 jaj rocznie z brązowożółtą skorupką
  • Nie potrafią latać, są spokojnie i niezbyt ruchliwe
  • Mają bardzo łagodny temperament

Kura brahma

  • Jest przedstawicielką ras olbrzymich
  • Koguty ważą 4-5 lg
  • Znosi około 140 jaj rocznie w żółtym lub jasnobrązowym kolorze

Kura orpington

  • Wygląda jak duża opierzona kula
  • Jest bardzo ufna i ma przyjazne usposobienie
  • Nie potrafi latać, ani wskakiwać na grzędy
  • Kogut waży 4-5 kg
  • Znosi około 140-180 jaj rocznie od barw kremowych do jasnobrązowej

Inne ciekawe rasy

Gołoszyjka:

 

Ayam Cemani:

 

Minorka:

 

Czubatka staropolska:

 

Redakcja oKurczaki.pl

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: