Fakty i mity, Nowości

/

Fakty o antybiotykach i hodowli drobiu:*

  • Mięso dostępne na polskim rynku jest bezpieczne, a producenci działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego.
  • Wielu z polskich producentów drobiu działa w oparciu także o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS. Są to dodatkowe gwarancje spełniania najwyższych norm jakości produkcji, potwierdzone niezależnymi procesami certyfikacji.
  • Dzięki spełnianiu założeń systemów kontroli jakości i najwyższym standardom bezpieczeństwa produkcji polskie mięso może być eksportowane do państw takich jak Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie.
  • Podawanie antybiotyków w procesie produkcji jest dopuszczone wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Istnieje również czas karencji, w którym organizm zwierząt oczyszcza się z antybiotyków. Zabezpiecza on przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.

  • Raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż „w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”.
  • W latach 2011-2015 nastąpił w Polsce wzrost produkcji mięsa drobiowego o 55%, więc przytoczony przez NIK argument o 23% wzroście sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w tych latach nie świadczy o zwiększeniu częstotliwości ich używania.
  • Branża ciągle stara się dokształcać i szkolić inwestując w różnego rodzaju programy, czy konferencje naukowe, które mają na celu edukować i propagować zmniejszenie użycia antybiotyków w hodowli drobiu.

 

*Odpowiedź w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” (03/2018)

Na podstawie oświadczenia KRD-IG:

 

Stanowisko Ministerstwa Rolnictwa

 

 

Czytaj także:

 

Kurczak a hormony wzrostu?

Print Friendly, PDF & Email

Newsletter i bądź na bieżąco