Fakty o antybiotykach i hodowli drobiu:*
- Mięso dostępne na polskim rynku jest bezpieczne, a producenci działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego.
- Wielu z polskich producentów drobiu działa w oparciu także o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS. Są to dodatkowe gwarancje spełniania najwyższych norm jakości produkcji, potwierdzone niezależnymi procesami certyfikacji.
- Dzięki spełnianiu założeń systemów kontroli jakości i najwyższym standardom bezpieczeństwa produkcji polskie mięso może być eksportowane do państw takich jak Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie.
Podawanie antybiotyków w procesie produkcji jest dopuszczone wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Istnieje również czas karencji, w którym organizm zwierząt oczyszcza się z antybiotyków. Zabezpiecza on przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.
- Raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż “w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”.
- W latach 2011-2015 nastąpił w Polsce wzrost produkcji mięsa drobiowego o 55%, więc przytoczony przez NIK argument o 23% wzroście sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w tych latach nie świadczy o zwiększeniu częstotliwości ich używania.
- Branża ciągle stara się dokształcać i szkolić inwestując w różnego rodzaju programy, czy konferencje naukowe, które mają na celu edukować i propagować zmniejszenie użycia antybiotyków w hodowli drobiu.
*Odpowiedź w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” (03/2018)
Na podstawie oświadczenia KRD-IG:
Stanowisko Ministerstwa Rolnictwa