Spróbuj kurczaka PIRI PIRI! Papryczki Piri Piri są bardzo ostre, bo dojrzewają w palącym słońcu Zambii, Malawi i Zimbabwe. Krzewy wzrastają na wysokość ponad 1 metra. Używane są do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do drobiu.
Składniki:
-kurczak 1,4kg
-marynata 20g PIRI-PIRI
-zaprawa cytrynowa 20g
-oliwa z oliwek 25g
-sól 25g
-cukier 35g
-papryka czerwona w proszku 25g
Marynata
Do pojemnika wsypujemy marynatę PIRI-PIRI, dodajemy sól, cukier, paprykę i zalewamy oliwą. Blendujemy. Dodajemy zaprawę cytrynową i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Kurczaka nacieramy mieszanką soli, cukru i papryki, następnie zalewamy całego kurczaka mokrą marynatą. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy kurczaka, owijamy go folią aluminiową i wrzucamy na naszego domowego grilla 🙂 30 min. z jednej i 30 min. z drugiej strony. Smacznego!
Więcej o PIRI PIRI:
Papryczki Piri Piri pochodzą z południa Afryki, gdzie do dziś rośnie wiele ich dzikich odmian. Dzięki podróżnikom z Portugalii poznaliśmy niezwykły sposób przyrządzania drobiu. Teraz już w Polsce możemy delektować się chrupkim i delikatnym kurczakiem, połączonym z gamą niepowtarzalnych sosów, przygotowanym według wybranej receptury… To ich tajemnica i autentyczność.
Gdzie serwują kurczaka PIRI PIRI?
PIRI PIRI – Galeria Kaskada, Szczecin