ABC drobiu, Nowości

/

Jedzenie drobiu

Różnorodność form i smaków, z którymi można łączyć mięso z kurczaka sprawia, że wachlarz dań z jego udziałem może z powodzeniem urozmaicać nasze codzienne menu, długo nie przyprawiając o kulinarną nudę. Według najnowszej piramidy żywieniowej mięso jest sklasyfikowane jako uzupełnienie diety i ma wzbogacać ją w łatwo przyswajalne białko. Z tego względu zalecane jest zrezygnowanie z częstego spożywania mięsa czerwonego, na rzecz ryb i białego mięsa, czyli właśnie drobiu. Oto 9 głównych powodów dlaczego jest ono ważnym składnikiem, który warto, żeby często pojawiał się na naszym talerzu:

1. Źródło białka

Kurczak jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W 100 g mięsa znajduje się około 20 g białka. W przeciwieństwie do białka roślinnego, jest ono pełnowartościowe, ponieważ jest źródłem aminokwasów, których człowiek nie może syntezować samodzielnie. Sam ludzki organizm zawiera aż 20% białek. Znajdują się one w każdej komórce, więc zaspokojenie zapotrzebowania na ten cenny składnik jest bardzo istotne dla regeneracji i wzrostu komórek. Produkty zawierające białko powinny być bardzo istotną częścią diety dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży.

 

W 100 g mięsa znajduje się około 20 g białka

2. Naturalny antydepresant

Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka zawiera tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Znane wielu przyjemne uczucie po zjedzeniu talerza ciepłego rosołu, teraz ma też swoje naukowe uzasadnienie.

 

 

Piramida żywieniowa

3. Profilaktyka osteoporozy

Dzięki wysokiej zawartości białka, spożywanie mięsa z kurczaka ma też korzystny wpływ na wzmacnianie kości. Osoby wkraczające w wiek dojrzały i pragnące dbać o swoje zdrowie, powinny jeść drób nie tylko ze względu na jego lekkostrawność, ale również mając na uwadze dobro swoich kości.

4. Zdrowe serce

Homocysteina jest aminokwasem, którego zbyt wysoki poziom w organizmie może mieć negatywny wpływ na nasze serce i wywoływać szereg chorób, np. miażdżycę. Dzięki wysokiej zawartości między innymi wit. B12, mięso drobiowe może mieć korzystny wpływ na obniżenie jej poziomu.

5. Bogactwo fosforu

Kurczak jest także bogatym źródłem fosforu w diecie, który jest składnikiem biorącym udział w budowie i utrzymaniu prawidłowego stanu np. zębów i kości. Wspiera pracę wątroby, nerek i centralnego układu nerwowego.

6. Źródło selenu

Mięso z kurczaka zawiera również selen. Ten mikroelement jest ważnym składnikiem biorącym udział w przemianie hormonów tarczycy, oraz eliminacji z organizmu szkodliwych metali ciężkich i wolnych rodników. Selen w połączeniu z wit. E ma korzystny wpływ na poprawę aktywności życiowej u osób w podeszłym wieku.

7. Przyspiesz swój metabolizm

Występująca w mięsie drobiowym witamina B6 jest niezbędna w metabolizmie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dzięki temu organizm może utrzymać wysoki poziom spalania energii i metabolizmu, co pomaga w zachowaniu odpowiedniej wagi i dostarcza sił do uprawiania aktywności fizycznej.

8. Zadbaj o swoje oczy

Mięso z kurczaka zawiera retinol, alfa i beta-karoten oraz likopen – pochodne witaminy A, mające dobroczynny wpływ na zachowanie zdrowych oczu.

9. Popraw kondycję skóry

Podroby z kurczaka, szczególnie wątróbki są bogate w ryboflawinę (wit. B2), która w szybki sposób pomoże nam się rozprawić z problemem suchej i zniszczonej skóry.

 

Redakcja bloga OKurczaki.pl

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: