Staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół.
Autor: Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017
Cytrynowy kurczak z kolendrą – składniki (dla 2 osób)
• podwójna pierś kurczaka
• sok z 1/2 cytryny
• łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego
• garść siekanych listków kolendry
• olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na rozgrzany na patelni olej, smażyć, aż z zewnątrz mięso nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę.
Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.
Kup książkę Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017