Zaczniemy od początku, czyli od zrozumienia struktury organizacyjnej hodowli drobiarskiej. Obejmuje ona fermy zarodowe, prarodzicielskie i rodzicielskie (czyli reprodukcyjne) oraz fermy towarowe (produkcyjne), współdziałające z zakładami wylęgu drobiu.
Organizacja hodowli, odgrywa fundamentalną rolę w zakresie produktu końcowego.
*Ród – męski lub żeński, obejmuje pokolenia ptactwa pochodzące od wspólnego „przodka”. W zakresie rodów hoduje się linie.
**Linia – wyróżnia się linie ojcowską i mateczną. To połączona genetycznie grupa konkretnych osobników, w której doskonali się poszczególne cechy nieśne lub mięsne.
Praca hodowlana (dotyczy przede wszystkim selekcji i doboru ptactwa oraz utrwalania i doskonalenia ich cech użytkowych), prowadzona jest na każdym gatunku drobiu i opiera się na schemacie piramidy.
Jak można zauważyć na piramidzie, na górze struktury znajdują się fermy zarodowe. Tylko tutaj możliwe jest doskonalenie ras do dalszych krzyżówek (tzw. mieszańców towarowych). Na tym szczeblu prace hodowlane prowadzi się w konkretnych rodach i liniach (np. ród żeński, linia ojcowska i mateczna).
W skład ferm zarodowych wchodzą stada selekcyjne oraz stada kontrolne. Tam prowadzi się selekcję, czyli dobór odpowiednich osobników w celu uzyskania pożądanych cech – nieśnych lub mięsnych. W stadach selekcyjnych wybiera się te osobniki, które wykazują najlepsze wykształcenie np. mięśni piersiowych i ud (w chowie mięsnym) i przenosi się je do stada kontrolnego, by poddać je dalszej selekcji. Najlepsze z nich trafiają w następnym roku do kojarzeń w stadach selekcyjnych.
Przykłady rozmnażania (reprodukcji) kur nieśnych i kur typu mięsnego w rodach oraz w ich obrębie w liniach:
Fermy reprodukcyjne (rodzicielskie) współdziałając z zakładami wylęgu drobiu, produkują krzyżówki (tzw. mieszańce) wielorodowe oraz międzyliniowe, które trafiają do ferm towarowych. Zanim to jednak nastąpi, najpierw osobniki otrzymane z ferm zarodowych pomnaża się w fermach prarodzicielskich dla ferm rodzicielskich.
Należy zaznaczyć, że na tym etapie nie prowadzi się już selekcji, a wyłącznie krzyżowanie rodów i linii. Dzięki temu krzyżowana populacja drobiu uzyskuje przewagę poszczególnych cech użytkowych (nieśnych lub mięsnych), np. pod względem znoszenia większej ilości jaj, lepszego umięśnienia czy większej masy ciała nad liniami rodzicielskimi (tj. efekt heterozji).
Schemat krzyżowania
Źródło: Prof. dr hab. Łukaszewicz E., „Organizacja hodowli i produkcji drobiarskiej” w Choroby drobiu oraz ptaków ozdobnych, 2008, s.7.
Ogólnie rzecz ujmując, fermy reprodukcyjne utrzymują linie ojcowską i mateczną (rodzicielskie) dla stada towarowego. W zależności od kierunku użytkowania – będą to pisklęta do produkcji ptaków rzeźnych lub produkcji jaj konsumpcyjnych.
Jakość piskląt, które przeznacza się do produkcji brojlerów zależy przede wszystkim od genotypu kur w stadach zarodowych, prarodzicielskich oraz rodzicielskich. Również istotny wpływ ma sposób postępowania i utrzymania jaj wylęgowych w stadzie rodzicielskim oraz w zakładzie wylęgu drobiu. Na przykład od właściwej technologii lęgu czy też od prawidłowego przebiegu inkubacji. Jakość piskląt ma wpływ na wynik finansowy właścicieli ferm, wylęgarni czy producentów brojlerów.
Dokładne „Zasady i tryb uznawania ferm drobiu za zarodowe i reprodukcyjne oraz uznawanie materiału zarodowego drobiu” znajdziemy w Zarządzeniu Ministra Rolnictwa. Dodatkowo, wszelkie aspekty dotyczące „Organizacji hodowli zwierząt zarodowych” są zamieszczone w UCHWALE NR 124 PREZYDIUM RZĄDU w sprawie organizacji hodowli zwierząt zarodowych.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.