Dostępność wielu produktów mięsnych na pewno nie ułatwia wyboru. Czym się więc kierować – najlepiej oznakowaniem. Prawdą jest, że produkt musi przede wszystkim odpowiadać naszym potrzebom. Z tego też względu zwracajmy uwagę na informacje umieszczone na etykiecie. Z punku widzenia dietetyka szczególnie istotna jest wartość odżywcza. Dla alergików – kwestia dotycząca alergenów. Z kolei osoby, które dużą wagę przykładają do bezpieczeństwa żywności najpierw poszukują daty ważności.
Informacje zawarte na etykiecie muszą być wiarygodne, czytelne, wyraźne, umieszczone w widocznym miejscu i nieusuwalne. Jakie dane powinny się znaleźć w oznakowaniu na opakowaniu drobiu?
Etykiety to duża zaleta kupowania mięsa pakowanego. Podane są na nich informacje, dzięki którym wiemy, co kupujemy, a tym samym, co jemy. Znamy wszystkie niezbędne informacje, umożliwiające rozpoznanie, jak również prawidłowe wykorzystanie mięsa drobiowego. Niestety, mięsa bez opakowania (tzw. luzem) często występującego w sklepach mięsnych, w taki sposób nie zidentyfikujemy. Nierzadko brakuje w ladzie mięsnej jakiejkolwiek informacji (wywieszki) nawet o pochodzeniu produktu, stąd w większości przypadków bierzemy je po prostu „w ciemno”. Sugerujemy się wówczas jedynie wyglądem, co niestety czasami może się okazać zgubną decyzją dla naszego zdrowia.
W przypadku mięsa bez opakowania (jeśli nie ma podanej żadnej informacji) sprzedawcy są zobowiązani udzielić nam podstawowych wiadomości: o nazwie produktu, jego składzie, danych producenta, klasie jakości handlowej czy miejscu pochodzenia. Określają to przepisy krajowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi.
Co istotne, 30 września 2020 roku wydano rozporządzenie zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych, które reguluje sposób identyfikacji „pochodzenia mięsa”. Uwzględniono w nim m.in., że na wywieszce w miejscu prezentacji produktów należy podać informacje dotyczące miejsca pochodzenia, dodatkowo opatrzonego flagą tego państwa. Określono też wysokości grafiki i czcionki, które nie powinny być niższe niż w czcionce zastosowanej do nazwy mięsa.
– Im wyższa jest zawartość procentowa mięsa, a mniejsza ilość różnego rodzaju sztucznych dodatków, tym lepiej.
– Przepisy prawa żywnościowego chronią interesy konsumentów w celu dokonywania świadomych wyborów i bezpieczeństwa spożywanej żywności.
– Opisy na drobiu muszą być jednoznaczne i nie wprowadzać w błąd, dotyczący trwałości, metody produkcji czy kraju pochodzenia. Również nie mogą sugerować poprzez grafikę fałszywego odbioru produktu (np. że jest ekologiczny, a faktyczni nie jest), czyli odbiegać od stanu rzeczywistego.
– Napis na etykiecie „z chowu bez antybiotyków” nie jest równoznaczny z pojęciem „drób bez antybiotyków”. Z takiego chowu pochodzi mięso ze zwierząt, które w trakcie swojego życia ani razu nie miały podawanych antybiotyków, a cały drób dostępny w sprzedaży na terenie UE nie ma prawa zawierać żadnych antybiotyków. Sprawdź szczegółowe rozróżnienie obu terminów.
– W przypadku osób z alergią pokarmową istotne jest uważne czytanie etykiet, by nie przeoczyć żadnych alergenów (produktów niebezpiecznych dla alergików). Alergeny powinny być wyróżnione grubą czcionką lub podkreślone (takie jak np. jaja, mleko, soja, orzechy, dwutlenek siarki). Produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji wymieniono w Rozporządzeniu Komisji UE (załącznik II).
– Referencyjna Wartość Spożycia (RWS) to wartości odżywcze i energetyczne produktu. Wyliczone są jako dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki i energię dla przeciętnego, dorosłego konsumenta.
– Po przekroczeniu terminu przydatności do spożycia, zwłaszcza produktów z grupy szybko psujących się – nie należy ich spożywać, gdyż wiąże się to z ryzykiem dla zdrowia.
– Na etykiecie mogą znaleźć się również dodatkowe wyróżniki produktu, np. „nie zawiera cukru”.
– Należy zwracać uwagę na wiarygodność grafiki i podawanych informacji na etykiecie, ponieważ możemy zetknąć się z nieuczciwymi praktykami producentów, np. „drób bez antybiotyków” , wyróżnia się na tle konkurencji, ale w rzeczywistości każdy drób dostępny na rynku ich nie ma. Antybiotyki można podać wyłącznie w procesie produkcji z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii.
Ważne jest by czytać dokładnie etykiety. Dzięki temu, poznamy nie tylko cenę produktu, ale także jego wartość odżywczą (w tym energetyczną), masę, pochodzenie (czy to rodzimy wyrób), sugerowany sposób przygotowywania oraz przechowywania, jak też to, czy zawiera alergeny i substancje dodatkowe E. To pierwszy krok na drodze do świadomych zakupów, które będą miały korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Brzmi abstrakcyjnie? Tylko, dopóki nie pozna się historii francuskiego żeglarza Guireca Soudee, który razem ze swoją kurą Monique opłynął świat.…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.