Probiotyki to pożyteczne bakterie, które stosuje się jako dodatki do pasz lub wody pitnej dla drobiu w celu uzyskania korzyści zdrowotnych, wspierania wydajności oraz wzrostu kurcząt i innych gatunków ptaków. Należy jednak zaznaczyć, że jedynie określone drobnoustroje, mają działanie probiotyczne. Źródłem probiotyków są żywe mikroorganizmy (bakterie, grzyby, drożdże), podawane drogą pokarmową.
Równowaga mikroflory jelitowej u zwierząt jest równie ważna, jak u ludzi. Jej zaburzenie może powodować różne problemy zdrowotne. Probiotyki wpływają korzystnie na florę jelitową polepszając trawienie, co wpływa na lepsze wykorzystanie pokarmu, poprawę ogólnego stanu zdrowia i zwiększenie odporności organizmu.
W celu znalezienia alternatywy dla stosowanych antybiotyków w hodowli drobiu, od dawna poszukiwano możliwych rozwiązań problemu właśnie z pomocą probiotyków. Analizowano możliwości wsparcia układu odpornościowego, które pozwoliłoby wzmocnić naturalne funkcje obronne organizmu. Zostało to jednak zakwestionowane ze względu na „obszerną dokumentację ewolucji oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe wśród bakterii chorobotwórczych.”.
Jednak nowe badania mogą okazać się ważnym odkryciem w kierunku rozwoju wykorzystania probiotyków w celu zapobiegania Salmonelli.
Badania Mary Anne Amalaradjou, mikrobiolog żywności z Uniwersytetu w Connecticut bazują na jej wcześniejszych pracach dotyczących probiotyków. Na ich podstawie wykazano, że probiotyki mogą zmniejszyć zarówno liczbę jaj zarażonych Salmonellą, jak i osadzanie się tych bakterii w komórkach jelita u kurcząt.
„Ostatecznie, poprzez wczesną i trwałą suplementację probiotykami, chcemy opracować kompleksowe podejście, które pomoże kontrolować Salmonellę u piskląt brojlerów, jednocześnie poprawiając ich wydajność” – twierdzi Amalaradjou.
Podejście badaczki skupia się w obrębie poprawy zdrowia *mikrobiomu jelitowego u piskląt jako metody do zwalczania **kolonizacji patogennej. Brak prawidłowej kolonizacji niekorzystnie oddziałuje na pisklęta. Mają zmniejszoną odporność, a przez to są bardziej podatne na infekcje pod kątem bakterii chorobotwórczych. Dzieje się tak, z uwagi na brak naturalnych mechanizmów obronnych potrzebnych im, by je zwalczyć. Wobec tego, najlepiej rozpocząć zdrową kolonizację mikrobiomu na możliwie najwcześniejszym etapie.
*Mikrobiom jelitowy – decyduje o wielu ważnych aspektach życia gospodarzy, takich jak przetwarzanie i wykorzystanie pokarmu czy o ogólnym zachowaniu zdrowia.
**Kolonizacja patogenna – to stan, kiedy w organizmie gospodarza jest obecny specyficzny patogen, ale nie stwierdza się żadnych klinicznych objawów choroby. Nosiciele mogą przenosić drobnoustroje na inne osobniki. Nosicielstwo w przypadku drobiu jest dość powszechne, szczególnie Salmonella jako patogen jelitowy, który znajduje się w przewodzie pokarmowym ptaków.
Projekt badawczy zakłada dwa kluczowe etapy – pierwszy to spryskanie niewyklutych jaj probiotykiem, a drugi – dostarczenie pisklętom dodatkowego suplementu w wodzie, podczas ich transportu do zakładów wylęgowych. Gdy pisklęta znajdą się już na fermach, naukowcy będą dalej prowadzić suplementację.
Warto podkreślić, że to pierwsze takie badanie, które koncentruje się na zastosowaniu probiotyku w sprayu do jaj. Realizacja projektu umożliwia Amalaradjou opracowanie wieloaspektowego podejścia, które obejmuje metody zapobiegawcze i kontrolne przeciwko Salmonelli u kurcząt, a także poprawę bezpieczeństwa mięsa drobiowego, jednocześnie wspierając zrównoważony rozwój.
Biorąc pod uwagę podatność piskląt na zarażenie się bakterią, może szybko dojść do rozprzestrzenienia choroby w całym stadzie. Na dobrą sprawę, jest to możliwe nawet w przypadku jednego zarażonego osobnika. Stąd, podejmowane starania w celu zapobiegania Salmonelli najlepiej rozpocząć jak najwcześniej, żeby uniknąć sytuacji wprowadzenia do stada potencjalnego nosiciela.
Ze względu na to, badanie Amalaradjou może mieć istotne znaczenie dla przemysłu drobiarskiego. Zwalczanie infekcji Salmonelli na wielu etapach rozwoju kurcząt może skutecznie ograniczyć ryzyko choroby u konsumentów.
Jednak niezmiennie, wsparciem dla każdej nawet najlepszej metody przeciw Samlonelli jest stosowanie dobrych praktyk związanych z hodowlą (bioasekuracja), sposobem uboju, jak i później właściwym obchodzeniem się z produktami drobiowymi oraz jajami.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.