Płeć piskląt (tj. kura czy kogut) określa się w wylęgarni. Osobniki męskie jako „produkt uboczny” są eliminowane pierwszego dnia po przyjściu na świat. Dlaczego? Powody są dwa – nie znoszą jaj i są mniejsze niż kury mięsne, przez co nie nadają się do tuczu. W przypadku hodowli brojlerów nie ma to znaczenia, dlatego nie zabija się kogutów. Należy zatem podkreślić, że koguty nie są potrzebne wyłącznie w chowie kur niosek, gdyż nie przynoszą hodowcom korzyści ekonomicznych.
Rozwój piskląt odbywa się w specjalnych inkubatorach, o czym pisaliśmy szerzej w artykule: Rozwój zarodka w jaju kurzym. Następnie po wykluciu w celu oznaczenia płci, nowonarodzone pisklęta przechodzą przez linię produkcyjną, gdzie dochodzi do ich segregacji (tzw. seksowania). Wówczas samce kur są oddzielane od piskląt płci żeńskiej, a potem zabijane. Ze względu na dobrostan zwierząt pisklęta przeznaczone do usunięcia należy traktować w sposób tak samo humanitarny, jak te przeznaczone do hodowli. Uśmiercania nowo wyklutych kurcząt dokonuje się najczęściej za pomocą zagazowania dwutlenkiem węgla lub maceracji (czyli mielenia). Wymagania dotyczące związanych z tym działań reguluje – ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1099/2009 w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.
Powszechnie stosowane praktyki, opierające się na zabijaniu jednodniowych piskląt budzą wiele kontrowersji z uwagi na względy etyczne oraz dobrostan zwierząt. Stąd też powstaje coraz więcej technologicznych rozwiązań, które dają możliwość rozpoznania zarodków kurzych przed wykluciem. Czy zatem seksowanie in-ovo ma w sobie potencjał? Jakie wiążą się z tym korzyści?:
W dziedzinie technologii in-ovo (czyli w jajku) można wyróżnić m.in.:
Różnorodność podejść i szerzenie się tego typu inicjatyw na świecie może realnie doprowadzić do wycofania uboju męskich piskląt. Większość innowacyjnych metod sprowadza się do określania płci w trakcie inkubacji. Jaja usunięte z inkubatorów przeznacza się do innych celów, np. do przetwórstwa w produkcji pasz. Natomiast technologie wykorzystujące edycję genów (zapewniające ochronę embrionów kurzych przed wylęgiem oraz utylizacją), na razie pod względem ram regulacyjnych, czy akceptacji konsumentów, nie są tak oczywiste. Mimo to, wybór danego sposobu z pewnością będą warunkować takie czynniki, jak: szybkość wykrycia płci, dokładność i nieinwazyjność.
Francja i Niemcy zobowiązały się do zaprzestania praktyk uboju jednodniowych piskląt płci męskiej od 2022 roku. Dostępność nowatorskich technologii ma doprowadzić do stosowania jedynie takich metod, które pozwalają zidentyfikować płeć zarodków kurzych zaraz po złożeniu jaj. Czy reszta Europy pójdzie za ich przykładem, rezygnując z tradycyjnych technik uśmiercania? Z pewnością istnieje szansa, że podobne przepisy zostaną wprowadzone także w innych krajach europejskich tak, jak już zdarzyło się to w kwestii systemów klatkowych.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.