Categories: Fakty i mity Kurczak od kuchni Nowości

Niesamowite fakty o drobiu, o których nie miałeś pojęcia.

1. Nasi przodkowie jedli drób już 2 miliony lat temu

Historia drobiu sięga do czasów, w których nie istniał jeszcze współczesny człowiek. Badacze odkryli, że nasi przodkowie z terenów Afryki już 2 miliony lat temu mogli żywić się ptactwem. Badania dotyczące historii udomowienia kur wskazują, że proces ten mógł rozpocząć się już około 10 tys. lat temu na terenach Tajlandii, Wietnamu i Azji Południowo-Wschodniej. Do Europy dotarły w pierwszej kolejności na Półwysep Bałkański około 3 tys. lat p.n.e. Ich wędrówka na zachód Europy zajęła im prawie 20 wieków. Wzmianki o hodowlach kur można spotkać zarówno w starożytnej Grecji (wyspa Delos jako centrum hodowli), jak i w starożytnym Rzymie.

2. Rosół drobiowy naturalną pomocą w walce z przeziębieniem.

Według badań z 1978 roku (już wtedy było to wiadome!) picie gorącego bulionu przyspiesza przepływ wydzieliny nosowej z 6,9 mm do 9,2 mm na minutę. Wpływa również korzystnie na ruch rzęsek błony śluzowej nosa i oskrzeli, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie i zwalczanie drobnoustrojów. Obecnie wiadomo, że to cysteina naturalnie występująca w rosole, jest składnikiem, który rozrzedza zalegającą podczas przeziębienia wydzielinę. Również mięso kurczaka zawiera tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Znane wielu przyjemne uczucie po zjedzeniu talerza ciepłego rosołu, teraz ma też swoje naukowe uzasadnienie.

3. Surowego kurczaka najbezpieczniej przechowywać w opakowaniu MAP

Surowe mięso z kurczaka można trzymać nieodpakowane do 2 dni na najniższej półce w lodówce. Jeśli wiesz, że do tej pory mięso nie będzie przyrządzone, lepiej je zamroź. Wyjątek stanowi mięso w opakowaniach MAP, które można przechowywać bez otwierania do daty podanej na opakowaniu. Przygotowanego kurczaka można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a sałatki z kurczakiem i majonezem mogą być przechowywane w lodówce 3-5 dni, ale nie wolno ich zamrażać.

4. Mięso z kurczaka jest wartościowym składnikiem zdrowej diety

Mięso drobiowe jest bogatym źródłem różnych składników mineralnych, które wzbogacają dietę. Jest cennym źródłem lekkostrawnego białka, fosforu, selenu, B12. Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka zawiera też tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Pamiętajmy jednak o najnowszej piramidzie żywieniowej, która zaleca spożywanie produktów mięsnych nie częściej niż 3 razy w tygodniu.

5. Różne gatunki kur

Dobrze wszystkim znana kura typu ogólnoużytkowego, którą każdy kiedyś widział w ogródku gdzieś na wsi, jest faktycznie najbardziej rozpoznawalna i dobrze wszystkim znana. Jednak zróżnicowanie wśród samego gatunku jest ogromne i ptaki te mogą być bardzo różnorodne. Istnieją rasy miniaturowe, wśród których najmniejsze są kury Serama i Sebrytki. W Azji są one traktowane wręcz jako ozdoba domu, a dorosłe okazy ważą poniżej 0,5 kg. Znoszą około 80-100 jaj rocznie. Dla kontrastu największe kury Kochiny, czy Brahmy osiągają wagę około 5 kg, a zdarzają się też okazy i 7-10 kilogramowe. Te kury znoszą do 180 jaj rocznie. Porównując zwykłą kurę nioskę, która waży koło 2,5 kg i znosi ponad 320 jaj rocznie, różnicę widać na pierwszy rzut oka.

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.