1. Nasi przodkowie jedli drób już 2 miliony lat temu
Historia drobiu sięga do czasów, w których nie istniał jeszcze współczesny człowiek. Badacze odkryli, że nasi przodkowie z terenów Afryki już 2 miliony lat temu mogli żywić się ptactwem. Badania dotyczące historii udomowienia kur wskazują, że proces ten mógł rozpocząć się już około 10 tys. lat temu na terenach Tajlandii, Wietnamu i Azji Południowo-Wschodniej. Do Europy dotarły w pierwszej kolejności na Półwysep Bałkański około 3 tys. lat p.n.e. Ich wędrówka na zachód Europy zajęła im prawie 20 wieków. Wzmianki o hodowlach kur można spotkać zarówno w starożytnej Grecji (wyspa Delos jako centrum hodowli), jak i w starożytnym Rzymie.
Według badań z 1978 roku (już wtedy było to wiadome!) picie gorącego bulionu przyspiesza przepływ wydzieliny nosowej z 6,9 mm do 9,2 mm na minutę. Wpływa również korzystnie na ruch rzęsek błony śluzowej nosa i oskrzeli, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie i zwalczanie drobnoustrojów. Obecnie wiadomo, że to cysteina naturalnie występująca w rosole, jest składnikiem, który rozrzedza zalegającą podczas przeziębienia wydzielinę. Również mięso kurczaka zawiera tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Znane wielu przyjemne uczucie po zjedzeniu talerza ciepłego rosołu, teraz ma też swoje naukowe uzasadnienie.
Surowe mięso z kurczaka można trzymać nieodpakowane do 2 dni na najniższej półce w lodówce. Jeśli wiesz, że do tej pory mięso nie będzie przyrządzone, lepiej je zamroź. Wyjątek stanowi mięso w opakowaniach MAP, które można przechowywać bez otwierania do daty podanej na opakowaniu. Przygotowanego kurczaka można przechowywać w lodówce 3-4 dni, a sałatki z kurczakiem i majonezem mogą być przechowywane w lodówce 3-5 dni, ale nie wolno ich zamrażać.
Mięso drobiowe jest bogatym źródłem różnych składników mineralnych, które wzbogacają dietę. Jest cennym źródłem lekkostrawnego białka, fosforu, selenu, B12. Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka zawiera też tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Pamiętajmy jednak o najnowszej piramidzie żywieniowej, która zaleca spożywanie produktów mięsnych nie częściej niż 3 razy w tygodniu.
Dobrze wszystkim znana kura typu ogólnoużytkowego, którą każdy kiedyś widział w ogródku gdzieś na wsi, jest faktycznie najbardziej rozpoznawalna i dobrze wszystkim znana. Jednak zróżnicowanie wśród samego gatunku jest ogromne i ptaki te mogą być bardzo różnorodne. Istnieją rasy miniaturowe, wśród których najmniejsze są kury Serama i Sebrytki. W Azji są one traktowane wręcz jako ozdoba domu, a dorosłe okazy ważą poniżej 0,5 kg. Znoszą około 80-100 jaj rocznie. Dla kontrastu największe kury Kochiny, czy Brahmy osiągają wagę około 5 kg, a zdarzają się też okazy i 7-10 kilogramowe. Te kury znoszą do 180 jaj rocznie. Porównując zwykłą kurę nioskę, która waży koło 2,5 kg i znosi ponad 320 jaj rocznie, różnicę widać na pierwszy rzut oka.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.