Byliśmy tam, by przyjrzeć się rywalizacji i zobaczyć jak pomysłowa jest młodzież.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej pracowali pod okiem najlepszych profesjonalnych kucharzy oceniających ich pracę. Panowie Jarek Walczyk, Teo Vafidis, Giancarlo Russo, czy Robert Sowa, wraz z prowadzącym cały konkurs Panem Marcinem Budynkiem nie tylko starali się wyłonić zwycięzcę, ale wspierali młodzież swoimi radami, czy uwagami, tworząc przy okazji niezwykle miłą atmosferę.
Gdy jedni gotowali, inni mogli posłuchać ciekawych wykładów, w znajdującym się tuż obok Food Lab Studio. Uczestników przywitał właściciel – Grzegorz Łapanowski, który od razu złapał z uczniami świetny kontakt. Słuchali oni z uwagą, kiedy dzielił się swoim wieloletnim doświadczeniem w branży kulinarnej. Dawał również cenne rady dotyczące samej pracy i nieustannego rozwoju dobrego kucharza, który nigdy nie spoczywa na laurach.
Pierwszym prelegentem był dr Kamil Szaciło z firmy SuperDrob. Opowiadał o mięsie drobiowym. Przybliżył uczniom cały proces produkcji, oraz zwrócił uwagę, jak ważny jest każdy jej element, który ma wpływ na jakość i smak finalnego produktu. Od paszy w kurniku, przez dobrostan, transport i redukcję stresu przedubojowego ptaków, do samego procesu obróbki i metod przechowywania mięsa. Następnie prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski w lekki sposób przybliżył młodzieży historię drobiu w kuchni polskiej. Opowiadał o dawnych zwyczajach kulinarnych i przepisach, których dziś nikomu nie przyszłoby do głowy przyrządzić.
Na zakończenie dwóch młodych szefów kuchni: Konrad Kuzyka i jego przyjaciel-pomocnik Bartosz Łukaszewicz zrobili show kulinarne, którego bohaterem była gęsina. W przyjemnej atmosferze, pokazując jak można przyrządzić to mięso, opowiadali o zawodzie kucharza w różnych częściach świata. Uczniowie mogli zobaczyć nie tylko ich niebanalne podejście do kuchni, ale też z pierwszej ręki usłyszeć co zrobić, żeby osiągnąć sukces w tym zawodzie.
Konkurs zakończył się zwycięstwem Jakuba Polewskiego i Dominika Czeronka z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Na drugim miejscu znalazły się Natalia Grubert i Małgorzata Kłosowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Ostatnie miejsce na podium zostało przyznane Milenie Koprowskiej i Katarzynie Polaczyk z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego w Zielone Górze.
Pomysłodawcą oraz organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso na czele z jego dyrektorem i członkiem jury konkursowego, panią Katarzyną Oponowicz. Była to niezwykła okazja dla uczniów najlepszych szkół gastronomicznych z całej Polski, by w tak profesjonalnych warunkach zmierzyć się ze swoimi rówieśnikami pod okiem kilku z najlepszych kucharzy w kraju. Takie doświadczenie na początku drogi zawodowej na pewno poszerza horyzonty i pomaga w zdobywaniu wiedzy oraz znajomości, które są niezwykle przydatne w karierze zawodowej młodych kucharzy. Świetne i wartościowe wydarzenie, które mamy nadzieję, będzie od tej pory odbywało się cyklicznie.
Redakcja oKurczaki.pl
Fotorelacja:
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.