Categories: Przepisy

Kurczak PIRI PIRI

Spróbuj kurczaka PIRI PIRI! Papryczki Piri Piri są bardzo ostre, bo dojrzewają w palącym słońcu Zambii, Malawi i Zimbabwe. Krzewy wzrastają na wysokość ponad 1 metra. Używane są do przygotowywania sosów, past i olejków przyprawowych oraz marynat do drobiu.

Składniki:
-kurczak 1,4kg
-marynata 20g PIRI-PIRI
-zaprawa cytrynowa 20g
-oliwa z oliwek 25g
-sól 25g
-cukier 35g
-papryka czerwona w proszku 25g

Marynata

Do pojemnika wsypujemy marynatę PIRI-PIRI, dodajemy sól, cukier, paprykę i zalewamy oliwą. Blendujemy. Dodajemy zaprawę cytrynową i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Kurczaka nacieramy mieszanką soli, cukru i papryki, następnie zalewamy całego kurczaka mokrą marynatą. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy kurczaka, owijamy go folią aluminiową i wrzucamy na naszego domowego grilla 🙂 30 min. z jednej i 30 min. z drugiej strony. Smacznego!

Więcej o PIRI PIRI:

Papryczki Piri Piri pochodzą z południa Afryki, gdzie do dziś rośnie wiele ich dzikich odmian.  Dzięki podróżnikom z Portugalii poznaliśmy niezwykły sposób przyrządzania drobiu. Teraz już w Polsce możemy delektować się chrupkim i delikatnym kurczakiem, połączonym z gamą niepowtarzalnych sosów, przygotowanym według wybranej receptury… To ich tajemnica i autentyczność.

Gdzie serwują kurczaka PIRI PIRI?

PIRI PIRI – Galeria Kaskada, Szczecin

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.