Categories: ABC drobiu Fakty i mity

MAP – technologia zamiast konserwantów

Wiele osób, które zwracają uwagę na zawartość etykiety w trakcie zakupów spożywczych, miało na pewno okazję przeczytać niejednokrotnie napis na produkcie: „Pakowano w atmosferze ochronnej”. Co to właściwie znaczy? Czym jest „ochronna atmosfera”? Czy oby na pewno jest to dla nas bezpieczne?

Wnętrze opakowania

MAP – Modified Atmosphere Packaging, czyli pakowanie produktów w modyfikowanej atmosferze, oznacza, najprościej mówiąc, zastąpienie powietrza wypełniającego opakowanie specjalną mieszaniną gazów. To, co znajduje się wewnątrz to azot, dwutlenek węgla i tlen. Gazy te wymieszane są w specjalnych proporcjach, by produkt mógł zachować jak najwyższą jakość, w możliwie najdłuższym terminie.

Dwutlenek węgla jest gazem, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów). Dzięki niemu bakterie i grzyby nie mają możliwości namnażania się. Powoduje, że produkt dłużej pozostaje świeży i się nie psuje, ani nie gnije. Drugi z nich, azot, słabo rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach. Został dodany do mieszaniny, by nie powstał efekt próżni. To znaczy żeby opakowanie mogło utrzymać swój kształt, nie zapadało się, a produkt w środku pozostał nienaruszony. Sam azot jest gazem obojętnym, bez smaku i zapachu, więc nie ma wpływu na właściwości tego, co znajduje się wewnątrz opakowania. Tlen pozwala zachować ładną barwę mięsa dzięki utlenianiu mioglobiny – czerwonego barwnika mięśni. W przypadku owoców i warzyw pozwala natomiast utrzymać proces oddychania i zatrzymać barwę.

Opakowanie MAP – to, co znajduje się wewnątrz to azot, dwutlenek węgla i tlen, wymieszane w specjalnych proporcjach, by produkt mógł zachować jak najwyższą jakość w możliwie najdłuższym terminie.

Świeżość i wygoda

Samo opakowanie MAP pozwala też dokonywać lepszych i bardziej świadomych wyborów w trakcie zakupów spożywczych. Produkt jest lepiej widoczny niż na zwykłej tacce owiniętej folią spożywczą. Można bez problemów nim potrząsnąć i dokładnie obejrzeć z każdej strony. Nie jest zgnieciony i ściśnięty. Łatwiej jest go przechowywać, bo jest higieniczny i bezzapachowy, a z opakowania nic nie wycieka. W lodówce surowe mięso może zachować swoją świeżość do 2 tygodni. Jest to niemożliwe w przypadku zwykłych tacek, czy mięsa przechowywanego luzem. Dla producentów stosowanie opakowań MAP jest również istotne ze względu na możliwość ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze stosowania substancji konserwujących. Z drugiej strony my – klienci – zyskujemy pewność świeżości produktu. Tego niestety większość sprzedawców na lokalnych bazarkach nie może nam zagwarantować. Mając dokładne informacje znajdujące się na etykiecie: nr partii i datę przydatności do spożycia, możemy być pewni, że przy danym produkcie zostały zachowane wszelkie procedury dotyczące sterylnej czystości i pakowania, szczególnie w przypadku surowego mięsa.

Wszędzie gwarancja jakości

Wyjeżdżając na wakacje, nie należy obawiać się robienia zakupów w znajdujących się w całej Polsce sieciach dyskontów czy supermarketów. Duzi producenci, których towary możemy tam kupić, musieli przedstawić szereg certyfikatów świadczących o wysokiej jakości ich produktów, a opakowania typu MAP dodatkowo zapewniają ich świeżość i higieniczność.

Redakcja bloga OKurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.