MAP – Modified Atmosphere Packaging, czyli pakowanie produktów w modyfikowanej atmosferze, oznacza, najprościej mówiąc, zastąpienie powietrza wypełniającego opakowanie specjalną mieszaniną gazów. To, co znajduje się wewnątrz to azot, dwutlenek węgla i tlen. Gazy te wymieszane są w specjalnych proporcjach, by produkt mógł zachować jak najwyższą jakość, w możliwie najdłuższym terminie.
Dwutlenek węgla jest gazem, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów). Dzięki niemu bakterie i grzyby nie mają możliwości namnażania się. Powoduje, że produkt dłużej pozostaje świeży i się nie psuje, ani nie gnije. Drugi z nich, azot, słabo rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach. Został dodany do mieszaniny, by nie powstał efekt próżni. To znaczy żeby opakowanie mogło utrzymać swój kształt, nie zapadało się, a produkt w środku pozostał nienaruszony. Sam azot jest gazem obojętnym, bez smaku i zapachu, więc nie ma wpływu na właściwości tego, co znajduje się wewnątrz opakowania. Tlen pozwala zachować ładną barwę mięsa dzięki utlenianiu mioglobiny – czerwonego barwnika mięśni. W przypadku owoców i warzyw pozwala natomiast utrzymać proces oddychania i zatrzymać barwę.
|
Samo opakowanie MAP pozwala też dokonywać lepszych i bardziej świadomych wyborów w trakcie zakupów spożywczych. Produkt jest lepiej widoczny niż na zwykłej tacce owiniętej folią spożywczą. Można bez problemów nim potrząsnąć i dokładnie obejrzeć z każdej strony. Nie jest zgnieciony i ściśnięty. Łatwiej jest go przechowywać, bo jest higieniczny i bezzapachowy, a z opakowania nic nie wycieka. W lodówce surowe mięso może zachować swoją świeżość do 2 tygodni. Jest to niemożliwe w przypadku zwykłych tacek, czy mięsa przechowywanego luzem. Dla producentów stosowanie opakowań MAP jest również istotne ze względu na możliwość ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze stosowania substancji konserwujących. Z drugiej strony my – klienci – zyskujemy pewność świeżości produktu. Tego niestety większość sprzedawców na lokalnych bazarkach nie może nam zagwarantować. Mając dokładne informacje znajdujące się na etykiecie: nr partii i datę przydatności do spożycia, możemy być pewni, że przy danym produkcie zostały zachowane wszelkie procedury dotyczące sterylnej czystości i pakowania, szczególnie w przypadku surowego mięsa.
Wyjeżdżając na wakacje, nie należy obawiać się robienia zakupów w znajdujących się w całej Polsce sieciach dyskontów czy supermarketów. Duzi producenci, których towary możemy tam kupić, musieli przedstawić szereg certyfikatów świadczących o wysokiej jakości ich produktów, a opakowania typu MAP dodatkowo zapewniają ich świeżość i higieniczność.
Redakcja bloga OKurczaki.pl
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.