Kurczak jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. W 100 g mięsa znajduje się około 20 g białka. W przeciwieństwie do białka roślinnego, jest ono pełnowartościowe, ponieważ jest źródłem aminokwasów, których człowiek nie może syntezować samodzielnie. Sam ludzki organizm zawiera aż 20% białek. Znajdują się one w każdej komórce, więc zaspokojenie zapotrzebowania na ten cenny składnik jest bardzo istotne dla regeneracji i wzrostu komórek. Produkty zawierające białko powinny być bardzo istotną częścią diety dzieci, nastolatków i kobiet w ciąży.
W 100 g mięsa znajduje się około 20 g białka
Zarówno mięso kurczaka, jak i indyka zawiera tryptofan – aminokwas białkowy, którego przemiana w organizmie człowieka daje nam serotoninę, czyli tzw. hormon szczęścia. Znane wielu przyjemne uczucie po zjedzeniu talerza ciepłego rosołu, teraz ma też swoje naukowe uzasadnienie.
Dzięki wysokiej zawartości białka, spożywanie mięsa z kurczaka ma też korzystny wpływ na wzmacnianie kości. Osoby wkraczające w wiek dojrzały i pragnące dbać o swoje zdrowie, powinny jeść drób nie tylko ze względu na jego lekkostrawność, ale również mając na uwadze dobro swoich kości.
Homocysteina jest aminokwasem, którego zbyt wysoki poziom w organizmie może mieć negatywny wpływ na nasze serce i wywoływać szereg chorób, np. miażdżycę. Dzięki wysokiej zawartości między innymi wit. B12, mięso drobiowe może mieć korzystny wpływ na obniżenie jej poziomu.
Kurczak jest także bogatym źródłem fosforu w diecie, który jest składnikiem biorącym udział w budowie i utrzymaniu prawidłowego stanu np. zębów i kości. Wspiera pracę wątroby, nerek i centralnego układu nerwowego.
Mięso z kurczaka zawiera również selen. Ten mikroelement jest ważnym składnikiem biorącym udział w przemianie hormonów tarczycy, oraz eliminacji z organizmu szkodliwych metali ciężkich i wolnych rodników. Selen w połączeniu z wit. E ma korzystny wpływ na poprawę aktywności życiowej u osób w podeszłym wieku.
Występująca w mięsie drobiowym witamina B6 jest niezbędna w metabolizmie aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dzięki temu organizm może utrzymać wysoki poziom spalania energii i metabolizmu, co pomaga w zachowaniu odpowiedniej wagi i dostarcza sił do uprawiania aktywności fizycznej.
Mięso z kurczaka zawiera retinol, alfa i beta-karoten oraz likopen – pochodne witaminy A, mające dobroczynny wpływ na zachowanie zdrowych oczu.
Podroby z kurczaka, szczególnie wątróbki są bogate w ryboflawinę (wit. B2), która w szybki sposób pomoże nam się rozprawić z problemem suchej i zniszczonej skóry.
Redakcja bloga OKurczaki.pl
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.