Categories: Nowości Przepisy

Pomysły na szybki obiad z kurczakiem

Poniżej przedstawiamy proste pomysły na szybki obiad z kurczakiem zaproponowane przez szefa kuchni Kamila Pietrowicza. Dwie części wywiadu z Kamilem, dotyczące dodatków do kurczaka i jak się z nim obchodzić w kuchni publikowaliśmy wcześniej na naszym blogu.

Duszona pierś z kurczaka z kaszą pęczak + sałatka z zielonych liści

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • Pierś kurczaka 4 pojedyncze filety
  • Kasza pęczak 350g
  • Pieczarki 250g
  • Brokuł 1 szt
  • Pomidory w puszce 3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ulubiona mieszanka sałat 2-3 główki lub 2 op.
  • Musztarda sarepska 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Cynamon mielony 1/3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek ok. 100ml
  • Sok z cytryny 1-2 szt
  • Nasiona słonecznika 1-2 łyżki
  • Bazylia
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Kaszę płuczemy na sitku pod wodą ok. 30 sekund. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu to jest zazwyczaj ok. 20 minut. Sprawdzone proporcje to 1 miarka kaszy na 3 miarki wody. Do gotowania można dorzucić 2-3 gałązki bazylii. Po ugotowaniu wyjmujemy bazylię i dodajemy świeżo posiekany szczypiorek.
  2. W między czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Jak zmięknie to dodajemy czosnek i po ok.30 sekundach wlewamy pokrojone pomidory. Gotujemy ok. 10 minut przyprawiając solą, pieprzem i odrobiną miodu do smaku.
  3. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki, brokuła natomiast w małe kawałki.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  5. Do sosu dodajemy surowe pieczarki i dusimy 2-3 minuty.
  6. Następnie dodajemy kurczaka i po ok.3 minutach wrzucamy floretki brokuła.
  7. Całość dusimy do momentu, aż kurczak będzie soczysty ale jednocześnie ugotowany czyli ok. 4 minuty.
  8. Potrawkę przyprawiamy solą, pieprzem i listkami posiekanej bazylii.
  9. Do słoika przekładamy musztardę, sok z cytryny, cynamon, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i bardzo energicznie potrząsamy aż uzyskamy konsystencję dressingu.
  10. Na środek talerza nakładamy kaszę, robimy „dołek” i wlewamy potrawkę z kurczaka.
  11. Sałatę mieszamy z dressingiem ( dodając odrobinę, niekoniecznie całą ilość) i nasionami słonecznika a następnie serwujemy na osobnym talerzu.

Pieczone udko kurczaka z frytkami z batatów, cukinii, buraka, marchwi i surówką z kiszonej kapusty 

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • Udko kurczaka 5 szt
  • Bataty 3 szt
  • Cukinia 3 szt
  • Burak 4 szt
  • Marchewka 3 szt
  • Kapusta kiszona 0,6 kg
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Miód 1-2 łyżki
  • Czosnek 1 główka
  • Natka pietruszki
  • Tymianek, rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
  2. Udko kurczaka skrapiamy oliwą (ok. 2 łyżki), przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy rozgnieciony czosnek w łupince, tymianek, rozmaryn i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 50 minut, do momentu aż kurczak będzie miękki. Następnie zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200 stopni C. Kontynuujemy pieczenie do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. W między czasie myjemy i suszymy warzywa. Obieramy bataty, buraka, marchewkę i kroimy w cienkie paski tej samej grubości. Tak samo kroimy cukinię. Przekładamy warzywa na blaszkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok.20 minut.
  4. Do kapusty kiszonej dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę i mieszamy wszystko dokładnie.
  5. Na talerz nakładamy porcję frytek z warzyw, pieczone udko kurczaka i surówkę.

Smacznego!

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.