Poniżej przedstawiamy proste pomysły na szybki obiad z kurczakiem zaproponowane przez szefa kuchni Kamila Pietrowicza. Dwie części wywiadu z Kamilem, dotyczące dodatków do kurczaka i jak się z nim obchodzić w kuchni publikowaliśmy wcześniej na naszym blogu.
Duszona pierś z kurczaka z kaszą pęczak + sałatka z zielonych liści
Składniki (porcja dla 5 osób):
- Pierś kurczaka 4 pojedyncze filety
- Kasza pęczak 350g
- Pieczarki 250g
- Brokuł 1 szt
- Pomidory w puszce 3 szt
- Cebula biała 1 szt
- Czosnek 2 ząbki
- Ulubiona mieszanka sałat 2-3 główki lub 2 op.
- Musztarda sarepska 1 łyżka
- Miód 2 łyżki
- Cynamon mielony 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek ok. 100ml
- Sok z cytryny 1-2 szt
- Nasiona słonecznika 1-2 łyżki
- Bazylia
- Szczypiorek
Sposób przygotowania
- Kaszę płuczemy na sitku pod wodą ok. 30 sekund. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu to jest zazwyczaj ok. 20 minut. Sprawdzone proporcje to 1 miarka kaszy na 3 miarki wody. Do gotowania można dorzucić 2-3 gałązki bazylii. Po ugotowaniu wyjmujemy bazylię i dodajemy świeżo posiekany szczypiorek.
- W między czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Jak zmięknie to dodajemy czosnek i po ok.30 sekundach wlewamy pokrojone pomidory. Gotujemy ok. 10 minut przyprawiając solą, pieprzem i odrobiną miodu do smaku.
- Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki, brokuła natomiast w małe kawałki.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
- Do sosu dodajemy surowe pieczarki i dusimy 2-3 minuty.
- Następnie dodajemy kurczaka i po ok.3 minutach wrzucamy floretki brokuła.
- Całość dusimy do momentu, aż kurczak będzie soczysty ale jednocześnie ugotowany czyli ok. 4 minuty.
- Potrawkę przyprawiamy solą, pieprzem i listkami posiekanej bazylii.
- Do słoika przekładamy musztardę, sok z cytryny, cynamon, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i bardzo energicznie potrząsamy aż uzyskamy konsystencję dressingu.
- Na środek talerza nakładamy kaszę, robimy „dołek” i wlewamy potrawkę z kurczaka.
- Sałatę mieszamy z dressingiem ( dodając odrobinę, niekoniecznie całą ilość) i nasionami słonecznika a następnie serwujemy na osobnym talerzu.
Pieczone udko kurczaka z frytkami z batatów, cukinii, buraka, marchwi i surówką z kiszonej kapusty
Składniki (porcja dla 5 osób):
- Udko kurczaka 5 szt
- Bataty 3 szt
- Cukinia 3 szt
- Burak 4 szt
- Marchewka 3 szt
- Kapusta kiszona 0,6 kg
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Miód 1-2 łyżki
- Czosnek 1 główka
- Natka pietruszki
- Tymianek, rozmaryn
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
- Udko kurczaka skrapiamy oliwą (ok. 2 łyżki), przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy rozgnieciony czosnek w łupince, tymianek, rozmaryn i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 50 minut, do momentu aż kurczak będzie miękki. Następnie zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200 stopni C. Kontynuujemy pieczenie do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
- W między czasie myjemy i suszymy warzywa. Obieramy bataty, buraka, marchewkę i kroimy w cienkie paski tej samej grubości. Tak samo kroimy cukinię. Przekładamy warzywa na blaszkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok.20 minut.
- Do kapusty kiszonej dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę i mieszamy wszystko dokładnie.
- Na talerz nakładamy porcję frytek z warzyw, pieczone udko kurczaka i surówkę.
Smacznego!