Nowości, Przepisy

/

Poniżej przedstawiamy proste pomysły na szybki obiad z kurczakiem zaproponowane przez szefa kuchni Kamila Pietrowicza. Dwie części wywiadu z Kamilem, dotyczące dodatków do kurczaka i jak się z nim obchodzić w kuchni publikowaliśmy wcześniej na naszym blogu.

 

Duszona pierś z kurczaka z kaszą pęczak + sałatka z zielonych liści

 

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • Pierś kurczaka 4 pojedyncze filety
  • Kasza pęczak 350g
  • Pieczarki 250g
  • Brokuł 1 szt
  • Pomidory w puszce 3 szt
  • Cebula biała 1 szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ulubiona mieszanka sałat 2-3 główki lub 2 op.
  • Musztarda sarepska 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Cynamon mielony 1/3 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek ok. 100ml
  • Sok z cytryny 1-2 szt
  • Nasiona słonecznika 1-2 łyżki
  • Bazylia
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Kaszę płuczemy na sitku pod wodą ok. 30 sekund. Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu to jest zazwyczaj ok. 20 minut. Sprawdzone proporcje to 1 miarka kaszy na 3 miarki wody. Do gotowania można dorzucić 2-3 gałązki bazylii. Po ugotowaniu wyjmujemy bazylię i dodajemy świeżo posiekany szczypiorek.
  2. W między czasie kroimy cebulę w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Jak zmięknie to dodajemy czosnek i po ok.30 sekundach wlewamy pokrojone pomidory. Gotujemy ok. 10 minut przyprawiając solą, pieprzem i odrobiną miodu do smaku.
  3. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki, brokuła natomiast w małe kawałki.
  4. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
  5. Do sosu dodajemy surowe pieczarki i dusimy 2-3 minuty.
  6. Następnie dodajemy kurczaka i po ok.3 minutach wrzucamy floretki brokuła.
  7. Całość dusimy do momentu, aż kurczak będzie soczysty ale jednocześnie ugotowany czyli ok. 4 minuty.
  8. Potrawkę przyprawiamy solą, pieprzem i listkami posiekanej bazylii.
  9. Do słoika przekładamy musztardę, sok z cytryny, cynamon, oliwę z oliwek, miód, sól i pieprz. Zakręcamy słoik i bardzo energicznie potrząsamy aż uzyskamy konsystencję dressingu.
  10. Na środek talerza nakładamy kaszę, robimy „dołek” i wlewamy potrawkę z kurczaka.
  11. Sałatę mieszamy z dressingiem ( dodając odrobinę, niekoniecznie całą ilość) i nasionami słonecznika a następnie serwujemy na osobnym talerzu.

 

Pieczone udko kurczaka z frytkami z batatów, cukinii, buraka, marchwi i surówką z kiszonej kapusty 

 

Składniki (porcja dla 5 osób):

  • Udko kurczaka 5 szt
  • Bataty 3 szt
  • Cukinia 3 szt
  • Burak 4 szt
  • Marchewka 3 szt
  • Kapusta kiszona 0,6 kg
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Miód 1-2 łyżki
  • Czosnek 1 główka
  • Natka pietruszki
  • Tymianek, rozmaryn
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C.
  2. Udko kurczaka skrapiamy oliwą (ok. 2 łyżki), przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy rozgnieciony czosnek w łupince, tymianek, rozmaryn i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 50 minut, do momentu aż kurczak będzie miękki. Następnie zdejmujemy folię i podkręcamy temperaturę do 200 stopni C. Kontynuujemy pieczenie do momentu uzyskania złotobrązowego koloru.
  3. W między czasie myjemy i suszymy warzywa. Obieramy bataty, buraka, marchewkę i kroimy w cienkie paski tej samej grubości. Tak samo kroimy cukinię. Przekładamy warzywa na blaszkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok.20 minut.
  4. Do kapusty kiszonej dodajemy miód, posiekaną natkę pietruszki, kurkumę i mieszamy wszystko dokładnie.
  5. Na talerz nakładamy porcję frytek z warzyw, pieczone udko kurczaka i surówkę.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
12345 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Komentarze - 0