Okazuje się, że wiele. A wydawało się, że o kurach człowiek wie niemalże wszystko. Jednak najnowsze ustalenia naukowe pokazują, że ten hodowlany ptak może odgrywać kluczową rolę w rozwoju technologii.
A dokładnie w rozwoju technologii opartej o grafen – materiał przypominający z wyglądu plaster miodu, który jest niezwykle elastyczny, ultralekki i wytrzymały. Pokłada się w nim wielkie nadzieje z uwagi na unikalne właściwości mechaniczne i elektryczne. Grafen jest uznawany za materiał przyszłości chociażby w elektronice.
Jednak cały czas naukowcy na całym świecie pracują nad podwyższeniem wydajności tego materiału w zakresie przewodzenia elektryczności. Niezliczone instytuty badawcze eksperymentują łącząc grafen z różnymi domieszkami.
Niektórzy pokładają nadzieje na przełom w łączeniu tego ultralekkiego materiału z odchodami pochodzącymi od ptaków hodowlanych. Prace w tym zakresie prowadzi zespół naukowców z Uniwersytetu Chemii i Technologii w czeskiej Pradze. Posiada on nawet własną fermę kur, która służy jako źródło materiału do badań.
Według ustaleń czeskich naukowców, grafen w połączeniu z ptasimi odchodami generuje ponadprzeciętną wydajność w zakresie przewodzenia prądu. Jednak jak przyznają sami autorzy, jest zbyt wcześnie, aby jednoznacznie stwierdzić tę zależność. Jak to w nauce, która potrzebuje wielu lat badań, aby coś wykluczyć czy też potwierdzić.
Bez względu na to, jak cała ta sprawa się potoczy, badania naukowe rzucają zupełnie nowe światło na rolę kury, która do tej pory służyła człowiekowi do dostarczania jajek albo byciu surowcem do przygotowywania dań drobiowych.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.