Categories: Nowości

Kurnik 2.0. Trendy w budowie nowoczesnych kurników

Poza rozwojem i ciągłym unowocześnianiem przestrzeni dla zwierząt w hodowli przemysłowej, pojawia się także sporo nowych rozwiązań w chowie przydomowym. W wypadku nowoczesnych kurników liczy się ekologia, estetyka i funkcjonalność w celu zachowania jak najwyższego dobrostanu zwierząt.

Minimalizm w kurniku

Poza funkcją użytkową, kurnik przydomowy może być również po prostu ozdobą gospodarstwa. Udowodniła to pracownia architektoniczna Tomecek Studio z Denver. W 2019 roku została ona nagrodzona w konkursie Architecture Masterprize.

Nowoczesny kurnik zaprojektowany w ramach dużej posiadłości w Dakocie Południowej przykuwa uwagę swoją prostotą i minimalistycznymi kształtami. Sam projektant zdradził, że było to dla nich nowe wyzwanie, ponieważ pracowali nad takim budynkiem pierwszy raz.

Założenia były takie, żeby „zaprojektować tę przestrzeń tak, aby stworzyć dobrze oświetlone, naturalne środowisko, w którym kurczaki będą czuć się komfortowo.”

foto: https://www.tomecekstudio.com/

Nowoczesny kurnik w domu

W ekologicznych i innowacyjnych rozwiązaniach w projektowaniu domów można znaleźć wiele zaskakujących rozwiązań. Jednym z nich jest pomysł studia Archello. Wykonało ono projekt nowoczesnego, samowystarczalnego domu w Sydney.

Miał on odpowiadać wysokim wymaganiom bardzo świadomych ekologicznie i odpowiedzialnych społecznie właścicieli. W domu znalazło się miejsce na zbiornik mieszczący 5 tys. litrów deszczówki, kompostownik, farmę robaków, mały ogródek warzywny oraz – kurnik.

Prąd pochodzi z energii słonecznej. Zbiornik znajdujący się pod przestrzenią ogrodu nawadnia go, a żyjące w nim ryby oczyszczają rośliny i dodatkowo użyźniają ziemię. Projekt został nagrodzony International Interior Green Award w kategorii Sustainable Building Award w 2020 roku.

foto: https://archello.com/

Miejski mini kurnik

Pomysłów, by zagospodarować przestrzeń miejską w sposób eko jest coraz więcej.

Mieszkańcy dużych aglomeracji mogą również spełniać się w roli ogrodników i rolników. Za tym trendem podążyło studio Segers z Holandii. Zaprojektowało rozwiązanie idealne dla osób poszukujących namiastki wsi w mieście.

Jest to kurnik, kompostownik, schowek na narzędzia i mini ogródek z grządkami w jednym. Moduły można w dowolny sposób ustawiać, jak  i modyfikować ich miejsce w zależności od posiadanej przestrzeni. Projekt holenderskiego studia otrzymał nagrodę Ovam Eco Design Award Pro w 2013 roku.

foto: https://gardencollage.com/ i https://www.studiosegers.be/

Kurnikowy biznes

Zmiana podejścia z czysto użytkowego na uwzględniające również wymiar estetyczny, dała bodziec do rozwoju wyspecjalizowanych firm zajmujących się budową spersonalizowanych kurników na zamówienie.

Łatwo dostępne są takie przykłady np. ze Stanów Zjednoczonych, w których wygląd budynku ma wpisywać się w koncepcję zabudowy całego gospodarstwa i być jego ozdobą i dopełnieniem. Istnieją kanały w serwisie YouTube, na których znajdziemy tego typu realizacje. Funkcjonalne i przyjazne dla zwierząt rozwiązania zostały opakowane w estetyczną ramę nowoczesnych projektów.

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.