Categories: Fakty i mity Nowości

Nieznany element sukcesu polskiego drobiu za granicą

Wysoka jakość produktu w połączeniu z konkurencyjną ceną oraz duże możliwości produkcyjne – to o tych składnikach najczęściej mówi się w kontekście głównych czynników sukcesu polskiego sektora drobiarskiego za granicą. Ale jest jeszcze jeden będący swoistą kropką nad i.

Okazuje się, że tym czynnikiem jest technologia. Ujawnił to Agroberichten Buitenland – internetowy magazyn wydawany jest holenderskie Ministerstwo Rolnictwa, Natury oraz Żywności. Na jego łamach przeanalizowano sukces polskiego sektora drobiarskiego.

Obecnie możliwości produkcyjne polskiego sektora są szacowane na ponad miliard kurcząt rocznie. W przeciągu ostatniej dekady jego wydajność zwiększyła się aż dziesięciokrotnie. Idą za tym bardzo wysokie standardy bezpieczeństwa.

Było to możliwe dzięki postępującej modernizacji, automatyzacji sektora drobiarskiego. Zaopatruje się ona w technologię oraz nowe linie maszynowe przede wszystkim za granicą.

Według danych Observatory of Economic Complexity (OEC), ponad 65% tego rodzaju zakupów przypada na kraje Beneluxu (Belgia, Luxemburg, Holandia). W następnej kolejności znajduje się Kanada (12%) oraz Rumunia (4%).

Share
Tags: automatyzacja drób news polski eksport sektor drobiarski technologia

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.