Wysoka jakość produktu w połączeniu z konkurencyjną ceną oraz duże możliwości produkcyjne – to o tych składnikach najczęściej mówi się w kontekście głównych czynników sukcesu polskiego sektora drobiarskiego za granicą. Ale jest jeszcze jeden będący swoistą kropką nad i.
Okazuje się, że tym czynnikiem jest technologia. Ujawnił to Agroberichten Buitenland – internetowy magazyn wydawany jest holenderskie Ministerstwo Rolnictwa, Natury oraz Żywności. Na jego łamach przeanalizowano sukces polskiego sektora drobiarskiego.
Obecnie możliwości produkcyjne polskiego sektora są szacowane na ponad miliard kurcząt rocznie. W przeciągu ostatniej dekady jego wydajność zwiększyła się aż dziesięciokrotnie. Idą za tym bardzo wysokie standardy bezpieczeństwa.
Było to możliwe dzięki postępującej modernizacji, automatyzacji sektora drobiarskiego. Zaopatruje się ona w technologię oraz nowe linie maszynowe przede wszystkim za granicą.
Według danych Observatory of Economic Complexity (OEC), ponad 65% tego rodzaju zakupów przypada na kraje Beneluxu (Belgia, Luxemburg, Holandia). W następnej kolejności znajduje się Kanada (12%) oraz Rumunia (4%).
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.