Categories: Przepisy

Wytrawne kuleczki z kurczaka a’la mandarynki

W ramach zorganizowanego wraz z Wydawnictwem XLM konkursu otrzymaliśmy dużo ciekawych i inspirujących przepisów. Jako pierwszy publikujemy przepis pani Magdaleny Wojtanowicz na wytrawne kuleczki z kurczaka. Jak sama Pani Magda pisze “pyszne mięsno – serowe nadzienie z czosnkową nutą, otulone marchewką. Idealnie sprawdzą się jako przystawka, świetnie będą wyglądały na różnych imprezach i nie tylko. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub mogą być fajna przekąską.”

Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
150 g startego sera
5 sztuk dużych marchewek
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
może być natka pietruszki zamiast czosnku niedźwiedziego

Sposób przygotowania:

  • marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać mięso
  • doprawić: sól, pieprz – tak po 1/3 płaskiej łyżeczki
  • zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości
  • ostudzone mięso drobno posiekać
  • ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku
  • do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy
  • zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką
  • do każdej mandarynki dawać kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki – by imitował ogonek
  • gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min. w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni

autor: Magdalena Wojtanowicz

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.