Categories: Fakty i mity Nowości

Antybiotyki w drobiu?

Fakty o antybiotykach i hodowli drobiu:*

  • Mięso dostępne na polskim rynku jest bezpieczne, a producenci działają zgodnie z restrykcyjnymi przepisami prawa krajowego oraz unijnego.
  • Wielu z polskich producentów drobiu działa w oparciu także o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości takie jak QAFP, QNS, BRC, IFS. Są to dodatkowe gwarancje spełniania najwyższych norm jakości produkcji, potwierdzone niezależnymi procesami certyfikacji.
  • Dzięki spełnianiu założeń systemów kontroli jakości i najwyższym standardom bezpieczeństwa produkcji polskie mięso może być eksportowane do państw takich jak Niemcy, Wielka Brytania czy kraje skandynawskie.
  • Podawanie antybiotyków w procesie produkcji jest dopuszczone wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Istnieje również czas karencji, w którym organizm zwierząt oczyszcza się z antybiotyków. Zabezpiecza on przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.

  • Raport NIK jednoznacznie stwierdził, iż “w każdym zbadanym wypadku użycie antybiotyków było uzasadnione względami leczniczymi”.
  • W latach 2011-2015 nastąpił w Polsce wzrost produkcji mięsa drobiowego o 55%, więc przytoczony przez NIK argument o 23% wzroście sprzedaży antybiotyków weterynaryjnych w tych latach nie świadczy o zwiększeniu częstotliwości ich używania.
  • Branża ciągle stara się dokształcać i szkolić inwestując w różnego rodzaju programy, czy konferencje naukowe, które mają na celu edukować i propagować zmniejszenie użycia antybiotyków w hodowli drobiu.

*Odpowiedź w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” (03/2018)

Na podstawie oświadczenia KRD-IG:

Stanowisko Ministerstwa Rolnictwa

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.