Fakty o antybiotykach i hodowli drobiu:*
Podawanie antybiotyków w procesie produkcji jest dopuszczone wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Istnieje również czas karencji, w którym organizm zwierząt oczyszcza się z antybiotyków. Zabezpiecza on przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów.
*Odpowiedź w związku z publikacją raportu Najwyższej Izby Kontroli pt. “Wykorzystanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej w woj. lubuskim” (03/2018)
Na podstawie oświadczenia KRD-IG:
Stanowisko Ministerstwa Rolnictwa
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.