Categories: Przepisy

Przepis na aromatyczny rosół drobiowy

Mimo obaw i różnych opinii, które można znaleźć w internecie, rosół jest zupą bardzo prostą, która praktycznie „gotuje się sama”. Jest jednak kilka zasad, o których trzeba pamiętać, by był klarowny i aromatyczny, których zachowanie daje nam gwarancję, że na pewno się uda.

  1. Mięso w dużym garnku zalewamy zawsze zimną wodą
  2. Ustawiamy garnek na małym ogniu, rosół żeby był smaczny i miał wszystkie najcenniejsze składniki z mięsa musi się gotować powoli (najlepiej tylko „mrugać”) i długo – potrzebne jest mu ok 3 godzin gotowania
  3. Warzywa dodajemy dopiero po około godzinie gotowania samego mięsa
  4. Na duży garnek w zupełności wystarczy pęczek włoszczyzny + cebula (opalona wcześniej nad ogniem wzbogaci aromat i przyciemni kolor), ziele angielskie, kilka kulek czarnego pieprzu, ew. jako dodatek sos sojowy, suszone grzyby, czy kapusta włoska
  5. Rosół solimy dopiero pod koniec gotowania. Warto zastąpić sól w części przyprawami – natką pietruszki, czy lubczykiem – będzie zdrowszy
  6. Jakie mięso wybrać? Najlepiej kupować jak najlepsze jakościowo polskie mięso. Przyda się cała tuszka z kurczaka, można wrzucić dodatkowo gęsią szyję, czy podroby drobiowe. Obowiązkowy jest też dodatek wołowiny – tutaj najlepiej sprawdzi się szponder, lub łopatka

Redakcja bloga OKurczaki.pl

Twitter O-kurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.