Categories: ABC drobiu Kurczak od kuchni Nowości

Bezpieczny kurczak, to zdrowy kurczak

Jak prawidłowo „obchodzić się” z mięsem kurczaka, żeby przygotować z niego bezpieczny i zdrowy posiłek dla całej rodziny? Poniżej kilka cennych wskazówek co zrobić, żeby tak było od zakupu, aż do podania na stół.

  1. Bezpieczne przechowywanie surowego mięsa

  • zawsze zwracaj uwagę na to czego dotyka surowe mięso, naczynia dokładnie umyj, a resztki i torebki od razu wyrzuć do kosza
  • dokładnie umyj ręce mydłem i ciepłą wodą po każdym kontakcie z surowym mięsem przez co najmniej 20 sekund
  • przechowuj mięso w odpowiedniej temperaturze do czasu kiedy zostanie przygotowane
  1. W trakcie zakupów

  • surowe mięso zawsze wybieraj na końcu zakupów, tuż przed podejściem do kasy
  • wybieraj mięso, które jest różowe, a nie szarawe albo „bez koloru”.
  • przy zakupie mięsa paczkowanego zawsze upewnij się, że opakowanie próżniowe nie jest rozszczelnione. Paczka z mięsem powinna być zimna także w dotyku
  • zawsze sprawdź termin ważności podany przez producenta, będziesz mieć pewność, że kurczak jest świeży
  • produkty z surowego mięsa pakuj do oddzielnych siatek

3. W kuchni

  • po powrocie do domu, najpierw rozpakuj mięso i włóż je od razu do lodówki, lub zamrażarki
  • temperatura w lodówce powinna wynosić poniżej 2°C, a w zamrażarce poniżej -18°C
  • surowe mięso z kurczaka można trzymać nieodpakowane do 2 dni od daty uboju na najniższej półce w lodówce (tam jest najzimniej). To jest bardzo ważne, szczególnie w przypadku części kurczaka, a nie całej tuszki. Jeśli wiesz, że do tej pory mięso nie będzie przyrządzone, lepiej je zamroź. Wyjątek stanowi mięso w opakowaniach MAP, które można przechowywać bez otwierania do daty podanej na opakowaniu
  • dla bezpieczeństwa przechowuj mięso surowego kurczaka w lodówce w oddzielnej, dobrze zamkniętej plastikowej torbie
  • nigdy nie używaj mięsa po dacie ważności
  • dobrze przygotowany do mrożenia kurczak zachowuje swoje wartości przez 9-12 miesięcy
  • używaj oddzielnych desek do przygotowanie surowego mięsa i oddzielnych do warzyw i owoców, żeby uniknąć możliwości przeniesienia bakterii. Zawsze dokładnie umyj wszystkie naczynia w gorącej wodzie z płynem, lub w zmywarce
  • mycie surowego kurczaka przed przygotowaniem nie jest wskazane ze względu na możliwość rozprzestrzenienia się bakterii znajdujących się w mięsie na inne powierzchnie w pobliżu zlewu. Wszystkie szkodliwe dla człowieka bakterie giną w trakcie obróbki cieplnej: Pałeczki Salmonelli w temperaturze 60–65°C, Campylobacter – przy 75°C, a Listeria przy 65°C.
  1. Rozmrażanie kurczaka

  • zamrożonego kurczaka włóż na noc do lodówki i zużyj w ciągu 2 dni
  • kurczak może być również rozmrażany w zimnej wodzie – pamiętaj by zmieniać ją co około 30 minut, żeby pozostała zimna
  • kurczak rozmrażany w mikrofalówce musi być od razu poddany obróbce cieplnej
  1. Przechowywanie przyrządzonego kurczaka

    • bakterie w pożywieniu najszybciej rozwijają się między 5-60°C, więc nie zostawiaj kurczaka w temperaturze pokojowej na dłużej niż 2 godziny
    • przygotowanego kurczaka można przechowywać w lodówce 3-4 dni
    • sałatki z kurczakiem i majonezem mogą być przechowywane w lodówce 3-5 dni, ale nie wolno ich zamrażać

Redakcja bloga OKurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.