Przepisy

/

rosół drobiowy

Mimo obaw i różnych opinii, które można znaleźć w internecie, rosół jest zupą bardzo prostą, która praktycznie „gotuje się sama”. Jest jednak kilka zasad, o których trzeba pamiętać, by był klarowny i aromatyczny, których zachowanie daje nam gwarancję, że na pewno się uda.

  1. Mięso w dużym garnku zalewamy zawsze zimną wodą
  2. Ustawiamy garnek na małym ogniu, rosół żeby był smaczny i miał wszystkie najcenniejsze składniki z mięsa musi się gotować powoli (najlepiej tylko „mrugać”) i długo – potrzebne jest mu ok 3 godzin gotowania
  3. Warzywa dodajemy dopiero po około godzinie gotowania samego mięsa
  4. Na duży garnek w zupełności wystarczy pęczek włoszczyzny + cebula (opalona wcześniej nad ogniem wzbogaci aromat i przyciemni kolor), ziele angielskie, kilka kulek czarnego pieprzu, ew. jako dodatek sos sojowy, suszone grzyby, czy kapusta włoska
  5. Rosół solimy dopiero pod koniec gotowania. Warto zastąpić sól w części przyprawami – natką pietruszki, czy lubczykiem – będzie zdrowszy
  6. Jakie mięso wybrać? Najlepiej kupować jak najlepsze jakościowo polskie mięso. Przyda się cała tuszka z kurczaka, można wrzucić dodatkowo gęsią szyję, czy podroby drobiowe. Obowiązkowy jest też dodatek wołowiny – tutaj najlepiej sprawdzi się szponder, lub łopatka

 

Redakcja bloga OKurczaki.pl

 

 

 

Twitter O-kurczaki.pl

Twitter O-kurczaki.pl

Print Friendly, PDF & Email
12345 (No Ratings Yet)
Loading...

Komentarze - 0