Mimo obaw i różnych opinii, które można znaleźć w internecie, rosół jest zupą bardzo prostą, która praktycznie „gotuje się sama”. Jest jednak kilka zasad, o których trzeba pamiętać, by był klarowny i aromatyczny, których zachowanie daje nam gwarancję, że na pewno się uda.
- Mięso w dużym garnku zalewamy zawsze zimną wodą
- Ustawiamy garnek na małym ogniu, rosół żeby był smaczny i miał wszystkie najcenniejsze składniki z mięsa musi się gotować powoli (najlepiej tylko „mrugać”) i długo – potrzebne jest mu ok 3 godzin gotowania
- Warzywa dodajemy dopiero po około godzinie gotowania samego mięsa
- Na duży garnek w zupełności wystarczy pęczek włoszczyzny + cebula (opalona wcześniej nad ogniem wzbogaci aromat i przyciemni kolor), ziele angielskie, kilka kulek czarnego pieprzu, ew. jako dodatek sos sojowy, suszone grzyby, czy kapusta włoska
- Rosół solimy dopiero pod koniec gotowania. Warto zastąpić sól w części przyprawami – natką pietruszki, czy lubczykiem – będzie zdrowszy
- Jakie mięso wybrać? Najlepiej kupować jak najlepsze jakościowo polskie mięso. Przyda się cała tuszka z kurczaka, można wrzucić dodatkowo gęsią szyję, czy podroby drobiowe. Obowiązkowy jest też dodatek wołowiny – tutaj najlepiej sprawdzi się szponder, lub łopatka
Redakcja bloga OKurczaki.pl