Unia Europejska w zakresie Europejskiego Zielonego Ładu zakłada plan działania, który pozwoliłby zostać Europie pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu i środowiska do 2050 roku. Wymaga to zaangażowania wszystkich państw członkowskich. Inicjatywy obejmują wiele powiązanych ze sobą obszarów polityki, jak np. przemysłowej, rolnej, środowiskowej, transportowej, energetycznej, a także w sektorze różnorodności biologicznej (czyli wszystkich żywych zasobów przyrody) oraz zrównoważonego żywienia.
Ramy tej ostatniej dziedziny określa strategia „od pola do stołu”, która ma pomóc w osiągnięciu zerowej emisji gazów cieplarnianych poprzez zastąpienie obecnego modelu żywienia UE, systemem zrównoważonym. Innymi słowy, ma to być taki system, który zapewnia bezpieczną, zdrową żywność przy jednoczesnym, minimalnym wpływie na środowisku. Polityka ta będzie obejmowała cały łańcuch żywnościowy – od produkcji, poprzez dystrybucję, do konsumpcji.
W obrębie prac nad sposobem skrócenia łańcucha dostaw dla producentów produktów spożywczych, zaproponowano wstępne założenia strategii. Rozwiązanie to pozwala ominąć pośredników, zmierzając bezpośrednio do konsumenta ostatecznego. To plan długoterminowy, przewidziany na kolejne 10 lat.
Zrównoważone działania łańcucha żywnościowego, zgodnie z nazwą strategii muszą zacząć się już „od pola” przez wszystkie następne etapy. W związku z tym, każdy podmiot włączony w produkcję żywności będzie musiał odpowiedzialnie realizować strategię na rzecz zdrowej i bezpiecznej żywności.
W przypadku założeń strategii „od pola do stołu” związanych z produkcją zwierzęcą można wymienić następujące:
Dla Komisji UE potrzeba zagwarantowania zdrowej żywności jest tak samo ważna, jak potrzeba zapewnienia godnych warunków życia rolnikom produkującym tą żywność. W ramach tego, rolnictwo ekologiczne obejmuje szereg inicjatyw, jak np. lepsze oznakowanie żywności, odejście od promowania produktów, zawierających dużo cukrów, soli czy tłuszczów, a także ograniczenia związane z marnotrawieniem żywności.
Celem Komisji jest zwiększenie do 25% użytków ekologicznych w UE do 2030 roku (obecnie jest ich ok. 8,5%). Wszystkie powyższe założenia mają sprawić, by rynek żywności ekologicznej się umocnił.
Czy wizja polityczna zmieni się w rzeczywistość?
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.