Categories: Nowości

Postaw na kurczaka – list czytelniczki

Jako nastoletnia, wkraczająca dopiero w dorosłość osoba coraz bardziej lubię być świadoma tego co jem i jak to wpływa na mój organizm. Bardzo ważne są dla mnie zdrowe, dostarczające energii, witamin i minerałów posiłki. Jednak jak każdy, potrzebuję zjeść po prostu smacznie. Kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać starałam się czytać o ulubionych potrawach i decydować, czy mogą one pozostać w mojej diecie czy powinnam je wykluczyć, ograniczyć, a może inaczej przyrządzać.

Jednym z nich był nasz polski, pyszny rosół. Kto z nas nie kocha tej tradycyjnej zupy? Zawsze kojarzył mi się z rodzinnymi, niedzielnymi obiadami i słodkim czasem dzieciństwa, kiedy wcinałam nawet ze talerze u babci. Kiedy szukałam informacji na jego temat, trafiłam na interesujący artykuł na blogu o-kurczaki.pl „Rosół – naturalna pomoc z kuchennej apteczki”, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie miałam pojęcia, że prócz pysznego smaku zupa ta skrywa tyle plusów dla naszego zdrowia. Pomaga w walce z nadciśnieniem, przeziębieniem oraz problemami zdrowotnymi. Wytwarzając w naszym organizmie serotoninę (hormon szczęścia) jest również naturalnym antydepresantem.

Zachwycona tym tekstem zajrzałam również do innych artykułów. Odkryłam jak zdrowe jest mięso drobiowe, o czym wcześniej nie miałam pojęcia, a tak bardzo mi zawsze smakowało. Jeśli więc nie lubisz rosołu, to bez obaw – kurczak w każdej postaci jest źródłem białka, wzmacnia kości, przyśpiesza metabolizm. Poprawia również kondycję suchej i zniszczonej cery. Pamiętajmy jednak o poprawnym przyrządzeniu tej potrawy. Zwracajmy uwagę na kolor kupowanego mięsa, który powinien być zawsze różowy podczas przechowywania kurczaka. Dbajmy też o higienę w kuchni.

Po wymienieniu tych licznych zalet, chciałabym gorąco zachęcić do włączenia mięsa drobiowego do codziennej diety. Polecam również zajrzeć na wspomnianego wcześniej bloga gdzie można odkryć inspirujące przepisy i porady.

Czytelniczka. Czerwiec 2018

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.