Jako nastoletnia, wkraczająca dopiero w dorosłość osoba coraz bardziej lubię być świadoma tego co jem i jak to wpływa na mój organizm. Bardzo ważne są dla mnie zdrowe, dostarczające energii, witamin i minerałów posiłki. Jednak jak każdy, potrzebuję zjeść po prostu smacznie. Kiedy zaczęłam zdrowo się odżywiać starałam się czytać o ulubionych potrawach i decydować, czy mogą one pozostać w mojej diecie czy powinnam je wykluczyć, ograniczyć, a może inaczej przyrządzać.
Jednym z nich był nasz polski, pyszny rosół. Kto z nas nie kocha tej tradycyjnej zupy? Zawsze kojarzył mi się z rodzinnymi, niedzielnymi obiadami i słodkim czasem dzieciństwa, kiedy wcinałam nawet ze talerze u babci. Kiedy szukałam informacji na jego temat, trafiłam na interesujący artykuł na blogu o-kurczaki.pl „Rosół – naturalna pomoc z kuchennej apteczki”, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie miałam pojęcia, że prócz pysznego smaku zupa ta skrywa tyle plusów dla naszego zdrowia. Pomaga w walce z nadciśnieniem, przeziębieniem oraz problemami zdrowotnymi. Wytwarzając w naszym organizmie serotoninę (hormon szczęścia) jest również naturalnym antydepresantem.
Zachwycona tym tekstem zajrzałam również do innych artykułów. Odkryłam jak zdrowe jest mięso drobiowe, o czym wcześniej nie miałam pojęcia, a tak bardzo mi zawsze smakowało. Jeśli więc nie lubisz rosołu, to bez obaw – kurczak w każdej postaci jest źródłem białka, wzmacnia kości, przyśpiesza metabolizm. Poprawia również kondycję suchej i zniszczonej cery. Pamiętajmy jednak o poprawnym przyrządzeniu tej potrawy. Zwracajmy uwagę na kolor kupowanego mięsa, który powinien być zawsze różowy podczas przechowywania kurczaka. Dbajmy też o higienę w kuchni.
Po wymienieniu tych licznych zalet, chciałabym gorąco zachęcić do włączenia mięsa drobiowego do codziennej diety. Polecam również zajrzeć na wspomnianego wcześniej bloga gdzie można odkryć inspirujące przepisy i porady.
Czytelniczka. Czerwiec 2018
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.