Czerwcowe spotkanie nad jeziorem w Dorotowie było dobrą okazją do rozmów o drobiu oraz próbowania wielu potraw, w których królował kurczak i ptactwo wodne. Warto przypomnieć kilka z potraw zaproponowanych przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych. Zaserwował gościom bogate menu w postaci: kurczaka szarpanego z młodą kapustą i maślaną brioszką, gravlaxu z kaczki z truskawkami, kaczkę z kaszą bulgur, pieczone ziemniaki i młodą marchew z miodem i tymiankiem z grilla, baba ganoush z pieczonego bakłażana, szaszłyki z wątróbki w ketjap manis, kociołek z gęsimi żołądkami i serem z żarnowa, chleb pieczony z mielonym indykiem, ogórki małosolne, pomidory ze śmietaną oraz różnorodne sałaty. Dużo trudnych słów i ciekawych połączeń – najważniejsze, że było pyszne.
Wspólny stół i warsztaty kulinarne pozwoliły uczestnikom na poznanie się i rozmowy kuluarowe. To istotny walor takich spotkań. Często środowisko utrzymuje kontakty głównie za pomocą korespondencji, rozmów telefonicznych czy aktywności w mediach społecznościowych. Tu mogliśmy pobyć ze sobą, posłuchać ekspertów, uczyć się na podstawie zróżnicowanych doświadczeń i inspiracji. Organizatorzy zapewnili uczestnikom bardzo komfortowy i ciekawy plan wydarzeń.
Rozmowy z ekspertami były okazją do poszerzenia wiedzy o hodowli i przetwórstwie drobiu. Braliśmy udział w dwóch wykładach. Związek Polskie Mięso zadbał o atrakcyjne połączenie wiedzy eksperckiej i doświadczeń z branży drobiarskiej. Pan dr inż. Janusz F. Pomianowski – nauczyciel akademicki na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, przedstawił prezentację pt. „Drób – znany i nieznany”. Pan Adam Kurowski – znawca rynku drobiarskiego, wygłosił wykład pt. „Cała prawda o mięsie drobiowym – czyli fakty i mity na temat antybiotyków w drobiu, a także bieżąca sytuacja rynkowa polskiego mięsa”.
CZY WIESZ, ŻE…?
ANTYBIOTYKI W MIĘSIE?
Po pierwsze, stosowanie antybiotyków jest nieopłacalne z przyczyn ekonomicznych. Hodowcy już ponoszą koszty opieki weterynaryjnej. Zwiększanie nakładów finansowych na leczenie całego stada, przy dzisiejszej cenie drobiu, nie jest
w interesie hodowcy.
Po drugie, nadmierne stosowanie antybiotyków może prowadzić do antybiotykoodporności. Korzystniejszym rozwiązaniem jest właściwa profilaktyka np. pre czy probiotyki stosowane w paszach.
Po trzecie, stosowanie antybiotyków może negatywnie wpływać na parametry jakościowe mięsa.
* Od 1.01.2006 r. w UE obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków „profilaktycznych”, czyli antybiotykowych stymulatorów wzrostu.
* Od 1996 r obowiązuje w UE całkowity zakaz podawania hormonów u wszystkich gatunków zwierząt. Za jego nieprzestrzeganie grożą sankcje karne z pozbawieniem wolności włącznie.
Uważamy, że takie wyjazdy są bardzo potrzebne dla edukacji osób zaangażowanych w kształtowanie opinii publicznej – dziennikarzy, blogerów, ekspertów. Kilka ostatnich lat pokazuje, że często artykuły i doniesienia medialne zbyt powierzchownie traktują temat drobiu, przetwórstwa mięsa i rozwoju sektora drobiarskiego. W wielu przypadkach jest to przeciwstawny i dwubiegunowy obraz – wielkie sukcesy polskich producentów i zwiększający się wolumen sprzedaży, szczególnie eksportu drobiu, a z drugiej strony nieuzasadnione wspominanie zagrożeń wynikających z użycia antybiotyków, rodzaju żywienia czy warunków hodowli.
Każde wydarzenie szerzące rzetelną wiedzę, w tym przypadku dotyczącą znaczenia mięsa drobiowego w codziennej diecie, czy nowoczesnych warunków hodowli, pozwala na obiektywne spojrzenie na dane zagadnienie.
Polecamy obserwować kolejne wydarzenia organizowane przez Związek Polskie Mięso.
Redakcja O-kurczaki.pl
Fotografie: Związek Polskie Mięso
Zobacz galerie:
Pyszne potrawy przygotowane przez szefa kuchni.
Połączenia polskiego drobiu i jadalnych kwiatów przygotowane przez Panią Ewę Pe, pasjonatkę gotowania oraz autorkę bloga.
Janusz F. Pomianowski – wykład pt. „Drób – znany i nieznany”.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.