Podanie jakiegokolwiek antybiotyku kurze na fermie jest możliwe tylko i wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii. Jedynym wskazaniem może być występująca w stadzie choroba. Po zakończonym leczeniu, przed ubojem ptaków, zachowywany jest okres tzw. karencji. Jest to czas po którym resztki antybiotyku zostają usunięte z organizmu. Zakłady drobiarskie są również zobligowane do badania każdej partii mięsa, by potwierdzić, że nie znajdują się w nich pozostałości leków. Niedozwolone jest też podawanie „profilaktyczne” antybiotyków. Od 2006 roku w Polsce obowiązuje całkowity zakaz stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Hodowcom nie opłaca się stosowanie tych preparatów z nielegalnych źródeł. Dzięki ogólnopolskiej sieci monitoringu, po wykryciu takich substancji w próbkach mięsa, stosowane są wysokie kary finansowe. Również cała partia zostaje natychmiastowo wycofana ze sprzedaży. Oczywiście nieuczciwi ludzie znajdą się wszędzie, jednak są to przypadki incydentalne. Kontrole Inspekcji Weterynaryjnej i samych producentów sprawiają, że sprzedawane w Polsce mięso jest bezpieczne i wolne od antybiotyków.
Najpierw kwestie prawne – od 1996 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej całkowity zakaz stosowania w hodowli hormonów wzrostu. Dodatkowo przy fermach liczących czasem po kilka czy kilkanaście tysięcy ptaków w stadzie, parokrotne podawanie tych środków byłoby zupełnie nieopłacalne. Kurczaki hodowlane pochodzą z wyselekcjonowanych gatunków, które w krótkim czasie potrafią osiągnąć odpowiednią masę. Nie trzeba ich w żaden dodatkowy sposób stymulować, by w ciągu 6-7 tygodni urosły do odpowiedniej wielkości (ok. 2 kg). Samo zapewnienie odpowiedniej karmy dostosowanej do aktualnego etapu rozwoju jest wystarczające i przynosi najlepsze rezultaty. Dodatkowym argumentem przeciwko stosowaniu hormonów wzrostu w hodowli drobiu są badania naukowe, które wykazują na ich nieskuteczność i w rezultacie brak pożądanych efektów.
Od 1996 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej całkowity zakaz stosowania w hodowli hormonów wzrostu.
Jak widać regulacje prawne, kary finansowe i świadomość wśród dużych producentów drobiu, sprawiają, że można mieć pewność, że mięso, które jemy jest zdrowe i wolne od niechcianych substancji.
Redakcja bloga OKurczaki.pl
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.