Categories: Fakty i mity

Zdrowe kury bez wzmacniaczy. Fakty i mity o antybiotykach i hormonach w hodowli drobiu.

W obiegowej opinii istniejącej w społeczeństwie mit dotyczący mięsa drobiowego, jako tego skażonego antybiotykami i hormonami, wciąż istnieje i niestety ma się dobrze. Samej zdarzyło mi się parokrotnie słyszeć przekazywane w gronie młodych mam informacje „od lekarzy” dotyczące ograniczenia spożywania mięsa z kurczaka u dzieci, ze względu na jego wpływ na nadmierne owłosienie czy przedwczesne dojrzewanie. Jak się jednak okazuje, nie ma to żadnego związku ze stanem faktycznym i prawnym istniejącym w Polsce już od wielu lat.

Antybiotyki

Podanie jakiegokolwiek antybiotyku kurze na fermie jest możliwe tylko i wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii. Jedynym wskazaniem może być występująca w stadzie choroba. Po zakończonym leczeniu, przed ubojem ptaków, zachowywany jest okres tzw. karencji. Jest to czas po którym resztki antybiotyku zostają usunięte z organizmu. Zakłady drobiarskie są również zobligowane do badania każdej partii mięsa, by potwierdzić, że nie znajdują się w nich pozostałości leków. Niedozwolone jest też podawanie „profilaktyczne” antybiotyków. Od 2006 roku w Polsce obowiązuje całkowity zakaz stosowania antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Hodowcom nie opłaca się stosowanie tych preparatów z nielegalnych źródeł. Dzięki ogólnopolskiej sieci monitoringu, po wykryciu takich substancji w próbkach mięsa, stosowane są wysokie kary finansowe. Również cała partia zostaje natychmiastowo wycofana ze sprzedaży. Oczywiście nieuczciwi ludzie znajdą się wszędzie, jednak są to przypadki incydentalne. Kontrole Inspekcji Weterynaryjnej i samych producentów sprawiają, że sprzedawane w Polsce mięso jest bezpieczne i wolne od antybiotyków.

Hormony

Najpierw kwestie prawne – od 1996 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej całkowity zakaz stosowania w hodowli hormonów wzrostu. Dodatkowo przy fermach liczących czasem po kilka czy kilkanaście tysięcy ptaków w stadzie, parokrotne podawanie tych środków byłoby zupełnie nieopłacalne. Kurczaki hodowlane pochodzą z wyselekcjonowanych gatunków, które w krótkim czasie potrafią osiągnąć odpowiednią masę. Nie trzeba ich w żaden dodatkowy sposób stymulować, by w ciągu 6-7 tygodni urosły do odpowiedniej wielkości (ok. 2 kg). Samo zapewnienie odpowiedniej karmy dostosowanej do aktualnego etapu rozwoju jest wystarczające i przynosi najlepsze rezultaty. Dodatkowym argumentem przeciwko stosowaniu hormonów wzrostu w hodowli drobiu są badania naukowe, które wykazują na ich nieskuteczność i w rezultacie brak pożądanych efektów.

Od 1996 roku obowiązuje w całej Unii Europejskiej całkowity zakaz stosowania w hodowli hormonów wzrostu.

Jak widać regulacje prawne, kary finansowe i świadomość wśród dużych producentów drobiu, sprawiają, że można mieć pewność, że mięso, które jemy jest zdrowe i wolne od niechcianych substancji.

Redakcja bloga OKurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.