Categories: Przepisy

Pizza z kurczakiem

Składniki (4-5 porcji)

CIASTO
2 szklanki mąki
grudka drożdży wielkości orzecha włoskiego
¾ szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolać trochę ciepłej wody, zacząć zagniatać, stopniowo dolewając wodę, by ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, dodać oliwę i zagniatać nadal, aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk.

Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść, uderzając ciastem o blat stołu. Rozciągnąć dłońmi na blaszce posypanej odrobiną mąki. Nałożyć sos i dodatki. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 12 min.

SOS:
– sos pomidorowy (przepis poniżej)
– pieczony kurczak (ok 10 dag)
– mozzarella (15 dag)
– pomidorki koktajlowe (5-6 szt) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą ½ szklanki pokrojonych pomidorów z puszki bez skóry, zgnieciony ząbek
czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę oregano. Na rozciągnięte na blaszce ciasto nałożyć sos pomidorowy. Na wierzchu ułożyć
kawałki porozrywanego kurczaka. Posypać serem mozzarella (ja go rozdrabniam w blenderze, można utrzeć na tarce lub pokroić cienko). Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i cienko pokrojonym porem. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 12 min

SOS WARIANT II – w ramach ciekawostki opcja wege 🙂
– cebula (1 szt nieduża)
– majonez (3 łyżki)
– mozzarella (10 dag)
– 1 gruszka
– kilka kwiatów brokułów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ser rozdrabniamy w blenderze, bądź na tarce. Cebulę i ¾ gruszki kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy wszystko z majonezem. Smarujemy tą pastą rozciągnięte na blaszce ciasto. Dekorujemy ostatnią ćwiartką gruszki i brokułami. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 15 min.

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.