Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolać trochę ciepłej wody, zacząć zagniatać, stopniowo dolewając wodę, by ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, dodać oliwę i zagniatać nadal, aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk.
Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść, uderzając ciastem o blat stołu. Rozciągnąć dłońmi na blaszce posypanej odrobiną mąki. Nałożyć sos i dodatki. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 12 min.
SOS:
– sos pomidorowy (przepis poniżej)
– pieczony kurczak (ok 10 dag)
– mozzarella (15 dag)
– pomidorki koktajlowe (5-6 szt) do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą ½ szklanki pokrojonych pomidorów z puszki bez skóry, zgnieciony ząbek
czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę oregano. Na rozciągnięte na blaszce ciasto nałożyć sos pomidorowy. Na wierzchu ułożyć kawałki porozrywanego kurczaka. Posypać serem mozzarella (ja go rozdrabniam w blenderze, można utrzeć na tarce lub pokroić cienko). Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i cienko pokrojonym porem. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 12 min
SOS WARIANT II – w ramach ciekawostki opcja wege 🙂
– cebula (1 szt nieduża)
– majonez (3 łyżki)
– mozzarella (10 dag)
– 1 gruszka
– kilka kwiatów brokułów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ser rozdrabniamy w blenderze, bądź na tarce. Cebulę i ¾ gruszki kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy wszystko z majonezem. Smarujemy tą pastą rozciągnięte na blaszce ciasto. Dekorujemy ostatnią ćwiartką gruszki i brokułami. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 15 min.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.