Przepisy

/

Składniki (4-5 porcji)

CIASTO
2 szklanki mąki
grudka drożdży wielkości orzecha włoskiego
¾ szklanki ciepłej wody
łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z rozkruszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolać trochę ciepłej wody, zacząć zagniatać, stopniowo dolewając wodę, by ciasto nie zrobiło się za rzadkie. Gdy ciasto zacznie odstawać od ręki, dodać oliwę i zagniatać nadal, aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk.

Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie zagnieść, uderzając ciastem o blat stołu. Rozciągnąć dłońmi na blaszce posypanej odrobiną mąki. Nałożyć sos i dodatki. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Piec 12 min.

SOS:
– sos pomidorowy (przepis poniżej)
– pieczony kurczak (ok 10 dag)
– mozzarella (15 dag)
– pomidorki koktajlowe (5-6 szt) do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wymieszać ze sobą ½ szklanki pokrojonych pomidorów z puszki bez skóry, zgnieciony ząbek
czosnku, sól, pieprz, łyżeczkę oregano. Na rozciągnięte na blaszce ciasto nałożyć sos pomidorowy. Na wierzchu ułożyć 
kawałki porozrywanego kurczaka. Posypać serem mozzarella (ja go rozdrabniam w blenderze, można utrzeć na tarce lub pokroić cienko). Udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i cienko pokrojonym porem. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 12 min

 

 

SOS WARIANT II – w ramach ciekawostki opcja wege 🙂
– cebula (1 szt nieduża)
– majonez (3 łyżki)
– mozzarella (10 dag)
– 1 gruszka
– kilka kwiatów brokułów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ser rozdrabniamy w blenderze, bądź na tarce. Cebulę i ¾ gruszki kroimy w drobną kostkę, następnie mieszamy wszystko z majonezem. Smarujemy tą pastą rozciągnięte na blaszce ciasto. Dekorujemy ostatnią ćwiartką gruszki i brokułami. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (220°C). Pieczemy 15 min.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: