Categories: Fakty i mity Nowości

Kurczak z probówki – przyszłość czy wielka niewiadoma dla branży?

Pod koniec zeszłego roku władze Singapuru pozwoliły na wprowadzenie do sprzedaży mięsa wyhodowanego w laboratorium. Za tą decyzją podążyła lokalna branża gastronomiczna.

  • Można już legalnie spróbować kurczaka z probówki – w tym celu należy się udać do Azji.

  • Produkcja laboratoryjnego drobiu pokrywa śladowe ilości globalnego zapotrzebowania na mięso z uwagi na sposób produkcji – rzemieślniczy.

  • Wielką niewiadomą jest to, czy (i w jakim stopniu) ta metoda produkcji kurczaka jest przyjazna środowisku.

Kanał Science Insider podjął się tematu jedynej (do tej pory) restauracji na świecie, która serwuje dania na bazie kurczaka z probówki. Chociaż tak naprawdę sam materiał więcej mówi o przyszłości produkcji mięsa drobiowego oraz jego różnych obliczach.

Ze wspomnianego materiału można dowiedzieć się m.in. jak długo trwa proces powstawania mięsa kurczaka z komórek macierzystych. Nieco miejsca poświęcono także trwających na świecie (głównie w Europie oraz USA) pracach nad “zalegalizowaniem” laboratoryjnego drobiu, czyli dopuszczeniem go do sprzedaży. Temat jest szeroko komentowany, chociaż są poważniejsze wyzwania, przed którymi stoi ta branża.

W dalszym ciągu wielką niewiadomą jest skala produkcji. Takie firmy (jak wspomniana w materiale Good Meat) produkują rzemieślnicze ilości. Pokrywają one w śladowym stopniu zapotrzebowanie rynku (9 mld ludzi na całym świecie). To oznacza, że przy przejściu z produkcji “eksperymentalnej” na powszechną, może znacznie zwiększyć się jej oddziaływanie na środowisko naturalne. Może – chociaż nie musi. Natomiast wiele z tych niewiadomych wynika z tego, iż producenci “wyhodowanego” mięsa nie dzielą się informacjami na temat wpływu ich metody na ilość zużywanej wody czy produkcji gazów cieplarnianych.W tym kontekście może to rodzić więcej pytań niż odpowiedzi, na które przyjdzie nam pewnie jeszcze trochę poczekać.

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.