Kanał Science Insider podjął się tematu jedynej (do tej pory) restauracji na świecie, która serwuje dania na bazie kurczaka z probówki. Chociaż tak naprawdę sam materiał więcej mówi o przyszłości produkcji mięsa drobiowego oraz jego różnych obliczach.
Ze wspomnianego materiału można dowiedzieć się m.in. jak długo trwa proces powstawania mięsa kurczaka z komórek macierzystych. Nieco miejsca poświęcono także trwających na świecie (głównie w Europie oraz USA) pracach nad “zalegalizowaniem” laboratoryjnego drobiu, czyli dopuszczeniem go do sprzedaży. Temat jest szeroko komentowany, chociaż są poważniejsze wyzwania, przed którymi stoi ta branża.
W dalszym ciągu wielką niewiadomą jest skala produkcji. Takie firmy (jak wspomniana w materiale Good Meat) produkują rzemieślnicze ilości. Pokrywają one w śladowym stopniu zapotrzebowanie rynku (9 mld ludzi na całym świecie). To oznacza, że przy przejściu z produkcji “eksperymentalnej” na powszechną, może znacznie zwiększyć się jej oddziaływanie na środowisko naturalne. Może – chociaż nie musi. Natomiast wiele z tych niewiadomych wynika z tego, iż producenci “wyhodowanego” mięsa nie dzielą się informacjami na temat wpływu ich metody na ilość zużywanej wody czy produkcji gazów cieplarnianych.W tym kontekście może to rodzić więcej pytań niż odpowiedzi, na które przyjdzie nam pewnie jeszcze trochę poczekać.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.