Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. W tym temacie ważna jest praca u podstaw, stąd w firmie SuperDrob pomysł na program warsztatów kierowany do dzieci. Poszerzenie świadomości żywieniowej i wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla przedsiębiorstwa bardzo ważnym wyzwaniem. Dodatkowym aspektem jest tutaj cenna edukacja konsumencka. Zarówno dzieci, jak i rodzice, mieli okazję zapoznać się z faktami obalającymi mity dotyczącymi mięsa krążącymi w społeczeństwie. Przykładowo też, mogli poznać co to jest opakowanie MAP, a także jak i jak długo bezpiecznie przechowywać mięso w domu. Jak bezpiecznie robić zakupy i przygotowywać posiłki.
Od 07.01 do 05.02.2020 miała miejsce pierwsza edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Kuchni SuperTrampkarza”. Firma zaprosiła do współpracy cztery kluby z powiatu otwockiego, które na co dzień są partnerami SuperDrob. W Showroomie przy zakładzie w Karczewie gościli zawodnicy z Mazura Karczew, Jozefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.
Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej – ułatwiającej przyswojenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz warsztatu kulinarnego. Najmłodsi zawodnicy byli z rocznika 2012, najstarsi z 2003. Ze względu na tak duże różnice wiekowe, każda drużyna miała wykłady dostosowane do ich możliwości. Poruszane były tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.
Przekazywana w przystępny sposób wiedza dotycząca zdrowego odżywiania dopełniana była w trakcie części kulinarnej. Dzieciaki miały okazję przygotować zdrowe izotoniki i koktajle przedtreningowe z buraków. Te ostatnie cześć zawodników nazwała koktajlami truskawkowymi, ze względu na ich różowy kolor :). W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym kleili kulki mocy. Chyba udało się ich przekonać, że daktynella może być zdrowszym, ale równie smacznym, zamiennikiem znanego kremu do kanapek.
Warsztat z odżywiania wyglądał trochę inaczej niż pozostałe. Tutaj gościli również rodzice, którzy mieli wykłady dotyczące edukacji konsumenckiej i tego jak mogą wspierać rozwój i odżywianie swoich sportowców. Wstęp Olgi Sosnowskiej, zajmującej się edukacją w SuperDrobie, miał rozwiać krążące w społeczeństwie mity dotyczące mięsa drobiowego. Prowadząca przekazywała też podstawową wiedzę dotyczącą mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Masa merytorycznej wiedzy przekazanej przez dietetyka sportowego – Patrycję Jeziak, z konkretnymi przykładami co, kiedy i dlaczego, miała pomóc rodzicom i uświadomić im jak ważny wpływ na zdrowie dzieci oraz ich wyniki sportowe ma zdrowe odżywianie.
W tym czasie zawodnicy wraz z zawodowym kucharzem – Kamilem Pietrowiczem – przygotowywali dla wszystkich dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, który może być również łatwym do przygotowania obiadem dla całej rodziny. Młodzi sportowcy gotowali kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka sielskiego z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Miło było patrzeć jak niektórzy po raz pierwszy w życiu mieli okazję używać noża do krojenia frytek, mięsa, czy z zasłuchaniem przyjmowali praktyczne wskazówki Kamila Pietrowicza np. jak kroić cebulę, czy wymieszać dressing do sałaty w duchu zero waste. Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw i miło spędzić resztę popołudnia. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje, czy mecze. Rodzice mogli przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.