Categories: Fakty i mity Nowości

Kuchnia SuperTrampkarza – warsztaty o zdrowym żywieniu

Szkolenia i warsztaty dotyczące zdrowego żywienia i świadomości konsumenckiej są potrzebne na każdym etapie życia. Od najmłodszych lat potrzeba kształtowania dobrych nawyków żywieniowych i umiejętność robienia mądrych zakupów jest bardzo istotna. Stąd też pomysł, żeby pokazać jak współczesne firmy spożywcze mogą wcielać te idee edukacyjne w życie.

Żeby żyć – musimy jeść

Jedzenie jest jedną z podstawowych potrzeb fizjologicznych człowieka. W tym temacie ważna jest praca u podstaw, stąd w firmie SuperDrob pomysł na program warsztatów kierowany do dzieci. Poszerzenie świadomości żywieniowej i wiedzy dotyczącej zdrowej i zbilansowanej diety, szczególnie wśród młodych sportowców, jest dla przedsiębiorstwa bardzo ważnym wyzwaniem. Dodatkowym aspektem jest tutaj cenna edukacja konsumencka. Zarówno dzieci, jak i rodzice, mieli okazję zapoznać się z faktami obalającymi mity dotyczącymi mięsa krążącymi w społeczeństwie. Przykładowo też, mogli poznać co to jest opakowanie MAP, a także jak i jak długo bezpiecznie przechowywać mięso w domu. Jak bezpiecznie robić zakupy i przygotowywać posiłki.

Warsztaty kulinarno-edukacyjne

Od 07.01 do 05.02.2020 miała miejsce pierwsza edycja warsztatów kulinarno-edukacyjnych „Kuchni SuperTrampkarza”. Firma zaprosiła do współpracy cztery kluby z powiatu otwockiego, które na co dzień są partnerami SuperDrob. W Showroomie przy zakładzie w Karczewie gościli zawodnicy z Mazura Karczew, Jozefovi Józefów, Vulcanu Wólka Mlądzka i UKS Żagle. W całym przedsięwzięciu wzięło udział około 140 osób.

Nauka na wesoło

Każdy z klubów wyróżnił jedną drużynę, która miała okazję wziąć udział w serii trzech warsztatów dla młodych sportowców. Spotkania składały się z dwóch części: wykładowej ułatwiającej przyswojenie wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia oraz warsztatu kulinarnego. Najmłodsi zawodnicy byli z rocznika 2012, najstarsi z 2003. Ze względu na tak duże różnice wiekowe, każda drużyna miała wykłady dostosowane do ich możliwości. Poruszane były tematy związane z odpowiednim nawodnieniem, regeneracją i odżywianiem.

Przekazywana w przystępny sposób wiedza dotycząca zdrowego odżywiania dopełniana była w trakcie części kulinarnej. Dzieciaki miały okazję przygotować zdrowe izotoniki i koktajle przedtreningowe z buraków. Te ostatnie cześć zawodników nazwała koktajlami truskawkowymi, ze względu na ich różowy kolor :). W ramach regeneracji po wysiłku fizycznym kleili kulki mocy. Chyba udało się ich przekonać, że daktynella może być zdrowszym, ale równie smacznym, zamiennikiem znanego kremu do kanapek.

Obiad dla całej rodziny w wykonaniu najmłodszych? – nie ma problemu

Warsztat z odżywiania wyglądał trochę inaczej niż pozostałe. Tutaj gościli również rodzice, którzy mieli wykłady dotyczące edukacji konsumenckiej i tego jak mogą wspierać rozwój i odżywianie swoich sportowców. Wstęp Olgi Sosnowskiej, zajmującej się edukacją w SuperDrobie, miał rozwiać krążące w społeczeństwie mity dotyczące mięsa drobiowego. Prowadząca przekazywała też podstawową wiedzę dotyczącą mądrych zakupów, odpowiedniego przechowywania i przyrządzania mięsa, oraz bezpieczeństwa i higieny w kuchni. Masa merytorycznej wiedzy przekazanej przez dietetyka sportowego – Patrycję Jeziak, z konkretnymi przykładami co, kiedy i dlaczego, miała pomóc rodzicom i uświadomić im jak ważny wpływ na zdrowie dzieci oraz ich wyniki sportowe ma zdrowe odżywianie.

W tym czasie zawodnicy wraz z zawodowym kucharzem – Kamilem Pietrowiczem – przygotowywali dla wszystkich dwie propozycje na zdrowy i zbilansowany posiłek potreningowy, który może być również łatwym do przygotowania obiadem dla całej rodziny. Młodzi sportowcy gotowali kurczaka z kaszą pęczak i sałatką z zielonych liści oraz pieczone udko z kurczaka sielskiego z warzywnymi frytkami i surówką z kapusty kiszonej. Miło było patrzeć jak niektórzy po raz pierwszy w życiu mieli okazję używać noża do krojenia frytek, mięsa, czy z zasłuchaniem przyjmowali praktyczne wskazówki Kamila Pietrowicza np. jak kroić cebulę, czy wymieszać dressing do sałaty w duchu zero waste. Na zakończenie wszyscy mieli możliwość spróbować przygotowanych przez dzieci potraw i miło spędzić resztę popołudnia. Była to okazja, żeby lepiej się poznać w trochę innych okolicznościach niż turnieje, czy mecze. Rodzice mogli przede wszystkim, żeby spędzić ten czas razem z dziećmi.

  • Edukacja od najmłodszych lat jest najcenniejszą rzeczą, którą może zrobić tak duża firma spożywcza jaką jest SuperDrob.
  • Dzielenie się swoją wiedzą i współpraca z ekspertami w swoich dziedzinach pozwoliły na powstanie kompletnego projektu, który wyposażał uczestników w konkretną wiedzę i umiejętności.
  • Dzięki takim inicjatywom jak Kuchnia SuperTrampkarza hasło, które od lat towarzyszy firmie: „Wspieramy młode talenty” może być wcielane w życie i mieć faktyczne odzwierciedlenie w realnej zmianie nawyków żywieniowych i dbaniu o młodych sportowców.
Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.