Categories: Przepisy

Cytrynowy kurczak z kolendrą

Staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół.

Autor: Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Cytrynowy kurczak z kolendrą – składniki (dla 2 osób)

• podwójna pierś kurczaka

• sok z 1/2 cytryny

• łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego

• garść siekanych listków kolendry

• olej (użyłem z pestek winogron) szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na rozgrzany na patelni olej, smażyć, aż z zewnątrz mięso nie będzie surowe. Oprószyć solą oraz grubo mielonym pieprzem cytrynowym i smażyć kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryć i dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekane listki kolendry i wymieszać. Podsmażać jeszcze ok. 1 minutę.

Podawać z ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.

Kup książkę Mariusz Wachowiak, 5 pór roku w kuchni. Smak na życie, Wyd. ZONA ZERO 2017

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.