Categories: Fakty i mity Kurczak od kuchni Nowości

Chów bez antybiotyków vs drób bez antybiotyków

Pojawianie się nowych produktów drobiowych “z chowu bez antybiotyków” może wprowadzać w zakłopotanie konsumentów – to miałoby znaczyć, że inne mają antybiotyki? Otóż nie – dlatego ważne jest rozróżnienie pojęć i dobre ich zrozumienie.

Drób bez antybiotyków – czyli praktycznie każdy drób dostępny na rynku. Podawanie antybiotyków w procesie produkcji jest dopuszczone wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Istnieje również czas karencji, w którym organizm zwierząt oczyszcza się z antybiotyków. Zabezpiecza on przed przenikaniem leków do mięsa drobiowego, trafiającego do konsumentów. Dlatego każde mięso dostępne na rynku jest wolne od antybiotyków. Nawet jeśli te były wcześniej podawane ptakom ze względu na przebywane choroby.

Chów bez antybiotyków – z takiego chowu pochodzi mięso/jaja ze zwierząt, które w trakcie swojego życia ani razu nie miały podawanych antybiotyków. To nie oznacza też, że jeśli ptaki w trakcie chowu zachorowały, to automatycznie stado zostało wybite. W przypadku producentów, którzy poza produktami premium (czyli właśnie z chowu bez antybiotyków), oferują także produkty standardowe, istnieją zwykłe procedury przekształcające to konkretne stado, na zwykły odchów. Ptaki wtedy są leczone, otrzymują antybiotyki i po obowiązkowym okresie karencji mogą być przeznaczone na ubój. Takie mięso nie może być później sprzedawane jako mięso z chowu bez antybiotyków.

Redakcja oKurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.