Złe informacje rozchodzą się w wirtualnym świecie bardzo szybko. Telewizja i internet lubią drastyczne obrazy. Ludzie bardzo szybko podchwytują temat, nie sprawdzając często, o co tak naprawdę chodzi. Przerażający film udostępniany często w sieci jako tło dla kampanii przeciw kupowaniu jaj z chowu klatkowego przedstawia obraz, który nigdy i nigdzie nie powinien mieć miejsca. Zwierzęta widoczne na nim są w tragicznym stanie, a warunki ich przetrzymywania są wręcz skandaliczne. Takie przypadki po ich ujawnieniu powinny być od razu surowo karane wysokimi karami finansowymi, a fermy zamykane. Polskie prawo, nawet w przypadku klatek dla kur niosek, ma szczegółowe wytyczne dotyczące specyfikacji technicznych kurników, tak by troska o dobrostan zwierząt była możliwie jak najbardziej zachowana.
Dobre samopoczucie ptaków i komfortowe warunki chowu są jak najbardziej w interesie właścicieli ferm, którzy dzięki temu tez mogą liczyć na większe zyski.
W przypadku kurników dla zwierząt przeznaczonych na mięso nie ma jednak mowy o żadnych klatkach. Brojlery – czyli najpopularniejszy typ użytkowy kur mięsnych, hodowane są na dużych przestrzeniach, w ogromnych zamkniętych halach. Umożliwiają im one swobodne poruszanie się i stały dostęp do wody i pożywienia. Byłam bardzo zdziwiona, jak szczegółowe są regulacje prawne w przypadku wymogów technicznych dotyczących najróżniejszych aspektów zakładania nowych kurników. Każdy element dobrostanu ptaków jest brany pod uwagę – zagęszczenie zwierząt, dostęp do czystej wody pitnej, rodzaj paszy, którą są karmione, temperatura i wilgotność wewnątrz, wentylacja, poziomy emisji szkodliwych substancji, czy długość okresów tzw. „zaciemnienia”, czyli czasu bez światła, imitującego noc. Każda ferma musi również być zarejestrowana i znajdować się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, która okresowo przeprowadza kontrole, czy wszystko jest w porządku i jaki jest stan zwierząt.
Każda ferma musi również być zarejestrowana i znajdować się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej, która okresowo przeprowadza kontrole, czy wszystko jest w porządku i jaki jest stan zwierząt.
Prawo nawet narzuca hodowcom doglądanie kurcząt brojlerów co najmniej 2 razy dziennie. Wymóg ten jest by właściciel mógł podjąć szybkie działania w przypadku zauważenia dziwnego zachowania, choroby czy innych problemów u pojedynczych osobników w stadzie. Szybki przyrost masy ciała brojlerów jest ich cechą genetyczną. Nie byłby on jednak możliwy w sytuacji, w której zwierzęta te czuły by się źle lub cierpiały w jakimkolwiek aspekcie. Dobrze zaopiekowane ptaki, karmione odpowiednią do ich wieku, naturalną, dobrze zbilansowaną i przede wszystkim kontrolowaną karmą, rosną zdrowo i bez stresu o narażenie na ataki drapieżników, czy walki o pożywienie w przypadku głodu. To powoduje, że dobre samopoczucie ptaków i komfortowe warunki chowu są jak najbardziej w interesie właścicieli ferm, którzy dzięki temu tez mogą liczyć na większe zyski, a konsumenci otrzymają wysokiej jakości, zdrowe mięso.
Cały czas doskonalone są metody hodowli, a co za tym idzie poprawy dobrostanu zwierząt. Opracowuje się nowe systemy wentylacji, rodzaje oświetlenia ferm czy lepsze receptury pasz. Ścisłemu nadzorowi podlegają też kwestie transportu i metod uboju zwierząt. Skrócenie czasu przewozu, dbałość o bezpieczeństwo, sprawne i łagodne obchodzenie się z ptakami to ważne czynniki mające wpływ na dobrostan zwierząt. Podczas wszelkich działań związanych z uśmiercaniem należy oszczędzić zwierzętom niepotrzebnego bólu i cierpienia. Minimalizowanie stresu na tych etapach w znaczący sposób wpływa na końcową jakość mięsa – jego barwę, PH, czy kruchość.
Zobacz dyskusje: O warunkach chowu kurcząt brojlerów w Polsce (Portal Spożywczy.pl)
Redakcja bloga O-Kurczaki.pl
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.