Naukowcy starali się wytłumaczyć proces zarażania koronawirusem w zrozumiały sposób dla przeciętnego człowieka na zasadzie analogii zamka i klucza. Sam wirus może wniknąć do żywego organizmu dzięki swojemu białku szczytowemu, które wiąże się z błoną komórki atakowanego osobnika. Znajdujący się na jej powierzchni receptor kodowany przez gen ACE2 stanowi swoisty zamek dla klucza, którym jest białko SARS-CoV-2. Do tej pory potwierdzono, że łatwym celem dla tego wirusa, poza ludźmi, są krowy, czy koty (również te duże, jak lwy i tygrysy).
Jak się okazało w przytaczanych wyżej badaniach receptory ACE2 niektórych gatunków, nie posiadają cech strukturalnych, które umożliwiają interakcje z białkami szczytowymi wirusa. Do takich gatunków zaliczają się między innymi świnie i kurczaki.
Dzięki użyciu komputerów do symulacji struktur białek w 3D i interakcji z receptorami ACE2 różnych zwierząt uzyskano możliwość dalszych prac nad konkretnymi działaniami wspomagającymi strategię walki z wirusem. Kontynuowane będą badania nad stworzeniem sztucznych blokad dla rozwoju wirusa w przypadku jego interakcji z ludzkimi receptorami. Zespół naukowców planuje również udoskonalenie narzędzi obliczeniowych. Dodatkowo wyniki te mogą być pomocne w monitorowaniu gatunków, z których istnieje ryzyko przeniesienia nowych wirusów na ludzi i zapobiegania następnym epidemiom.
“Dzięki otwartemu dostępowi do danych, przedrukom i ogólnie dostępnemu oprogramowaniu akademickiemu przeszliśmy od zastanawiania się, czy tygrysy są w stanie złapać Covida-19 do posiadania trójwymiarowych modeli struktur białkowych oferujących możliwe wyjaśnienie, dlaczego tak się dzieje, w ciągu zaledwie kilku tygodni”, powiedział João Rodrigues, kierownik grupy badawczej.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.