Pod koniec 2019 roku w Instytucie Zootechniki Uniwersytetu Bońskiego ruszył pionierski projekt – Open Livestock w rolnictwie. Jego zadaniem jest sprawdzenie w jaki sposób w chowie przemysłowym zwierząt można zapewnić najwyższy standard dobrostanu oraz czym owy dobrostan faktycznie jest i z czego się naprawdę składa.
Jak podaje der Spiegel w specjalnie zaprojektowanej stacji dydaktyczno-badawczej w kurnikach jest stale sprawdzany wellbeing blisko tysiąca kurek niosek. Co tydzień bada się ich wagę, stan upierzenia, a także przeprowadza się testy behawioralne (np. jak reagują na obecność człowieka w pobliżu). Jak wiadomo strach oraz ból ograniczają swobodę zachowania. Z kolei same kurniki, w których żyją ptaki, są naszpikowane technologią pomiarową.
Zdaniem twórców tego projektu naukowego należy dostosować sposób chowu do zwierząt, a nie do otoczenia. Ponadto są zdania, iż samopoczucie drobiu to coś więcej aniżeli brak odczuwania bólu. Zespół z Uniwersytetu Bońskiego chce stworzyć podwaliny pod badania naukowe analizujące emocje zwierząt hodowlanych.
Z dotychczasowych obserwacji niemieckich badaczy wynika, iż wysoki poziom dobrostanu można osiągnąć dosyć prostymi metodami. Chociażby poprzez fakt, żeby kurniki były widne – aby mogło wpadać do nich dużo światła słonecznego. Dzięki temu drób może się ogrzać i wykąpać w piasku – może czerpać z tego radość. Mówi się także o znaczeniu wykonania samych grzęd oraz jakości ściółki. W tym drugim przypadku sprawdza się czy wyższy dobrostan drobiu uzyskuje przy wykorzystaniu wiór drzewnych, czy zwykłych trocin.
Ostateczne wyniki badań zespołu z Bonn zostaną ogłoszone w połowie tego roku. Jednak już teraz wiadomo, że wielkim wyzwaniem dla konwencjonalnego chowu będzie walka z poziomem monotonii oraz jej skutkami. Jak wiadomo nuda w zbyt dużej dawce może prowadzić do poważnych chorób typu depresja oraz nałogi. Dotyczy to także drobiu.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.