Categories: Fakty i mity Nowości

Dobrostan zwierząt to nie tylko brak bólu

Czy drobiowi można zapewnić idealny dobrostan? Czyli taki, aby zwierzęta były w pełni szczęśliwe? Brzmi jak kosmiczne wyzwanie. Ale niedługo będziemy mogli dowiedzieć się, czy jest to w ogóle możliwe.

Pod koniec 2019 roku w Instytucie Zootechniki Uniwersytetu Bońskiego ruszył pionierski projekt – Open Livestock w rolnictwie. Jego zadaniem jest sprawdzenie w jaki sposób w chowie przemysłowym zwierząt można zapewnić najwyższy standard dobrostanu oraz czym owy dobrostan faktycznie jest i z czego się naprawdę składa.

Jak podaje der Spiegel w specjalnie zaprojektowanej stacji dydaktyczno-badawczej w kurnikach jest stale sprawdzany wellbeing blisko tysiąca kurek niosek. Co tydzień bada się ich wagę, stan upierzenia, a także przeprowadza się testy behawioralne (np. jak reagują na obecność człowieka w pobliżu). Jak wiadomo strach oraz ból ograniczają swobodę zachowania. Z kolei same kurniki, w których żyją ptaki, są naszpikowane technologią pomiarową.

Zdaniem twórców tego projektu naukowego należy dostosować sposób chowu do zwierząt, a nie do otoczenia. Ponadto są zdania, iż samopoczucie drobiu to coś więcej aniżeli brak odczuwania bólu. Zespół z Uniwersytetu Bońskiego chce stworzyć podwaliny pod badania naukowe analizujące emocje zwierząt hodowlanych.

Z dotychczasowych obserwacji niemieckich badaczy wynika, iż wysoki poziom dobrostanu można osiągnąć dosyć prostymi metodami. Chociażby poprzez fakt, żeby kurniki były widne – aby mogło wpadać do nich dużo światła słonecznego. Dzięki temu drób może się ogrzać i wykąpać w piasku – może czerpać z tego radość. Mówi się także o znaczeniu wykonania samych grzęd oraz jakości ściółki. W tym drugim przypadku sprawdza się czy wyższy dobrostan drobiu uzyskuje przy wykorzystaniu wiór drzewnych, czy zwykłych trocin.

Ostateczne wyniki badań zespołu z Bonn zostaną ogłoszone w połowie tego roku. Jednak już teraz wiadomo, że wielkim wyzwaniem dla konwencjonalnego chowu będzie walka z poziomem monotonii oraz jej skutkami. Jak wiadomo nuda w zbyt dużej dawce może prowadzić do poważnych chorób typu depresja oraz nałogi. Dotyczy to także drobiu.

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.