Białko = Proteiny
Białko jest składnikiem pokarmowym.
Białko to główny budulec naszego organizmu.
Białka biorą udział we wszystkich procesach biologicznych w organizmie.
Białka składają się z aminokwasów.
Białka pełnowartościowe zawierają w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne.
Białka pochodzenia zwierzęcego też zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.
Aminokwasy egzogenne, to takie, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć, a są mu potrzebne do przeżycia. Muszą być dostarczone z pożywieniem.
Rozróżnia się 8 aminokwasów egzogennych (lizyna, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan, treonina i fenyloalanina, ale również histydyna, którą wytwarza nasz organizm, ale w niedostatecznych ilościach)
Zawartość białka w drobiu to 18-23% (większość produktów roślinnych zawiera 1-2% białka, a produkty zbożowe 7-14%).
Wartość odżywcza białek pochodzących z drobiu jest wysoka (wartość odżywcza 100% – oznacza, że w 100% organizm ludzki może je wykorzystać do budowy własnych białek ustrojowych)
Dzienne zapotrzebowanie na białko dla dorosłego człowieka to około 0,9 g na kg masy ciała.
W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie na białko wzrasta np. uprawianie sportu, laktacja i ciąża oraz u osób 65 roku życia.
W zróżnicowanej diecie, zawierającej produkty odzwierzęce, jest łatwiej dostarczyć dzienną, niezbędną porcję białka.
Diety wegetariańska i tym bardziej wegańska zmuszają do komponowania posiłków, w których aminokwasy będą się wzajemnie uzupełniały i dzięki temu ich wartość odżywcza wzrośnie (tzw. komplementarność białka). Żeby sobie nie zaszkodzić trzeba z uwagą dobierać składniki posiłków. Oczywiście dieta wegetariańska może być zdrowa i dostarczać wszelkich potrzebnych składników odżywczych, jednak poza wyborem światopoglądowym wymaga posiadania również większej świadomości żywieniowej.
Redakcja oKurczaki.pl
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.