Categories: Kurczak od kuchni

Mięso drobiowe źródłem łatwoprzyswajalnego białka

Spróbujemy jak najprościej: krótko, zwięźle i na temat – BIAŁKA.

Co oznacza, że drób jest źródłem pełnowartościowego/łatwoprzywajalnego białka? Czym to białko w ogóle jest i do czego jest nam potrzebne? Dla zupełnych laików w tym temacie mamy poniżej odpowiedzi na kilka podstawowych pytań.

Białko = Proteiny

Białko jest składnikiem pokarmowym.

Białko to główny budulec naszego organizmu.

Białka biorą udział we wszystkich procesach biologicznych w organizmie.

Białka składają się z aminokwasów.

Białka pełnowartościowe zawierają w sobie wszystkie aminokwasy egzogenne.

Białka pochodzenia zwierzęcego też zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne.

Aminokwasy egzogenne, to takie, których organizm człowieka sam nie potrafi wytworzyć, a są mu potrzebne do przeżycia. Muszą być dostarczone z pożywieniem.

Rozróżnia się 8 aminokwasów egzogennych (lizyna, metionina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan, treonina i fenyloalanina, ale również histydyna, którą wytwarza nasz organizm, ale w niedostatecznych ilościach)

Zawartość białka w drobiu to 18-23% (większość produktów roślinnych zawiera 1-2% białka, a produkty zbożowe 7-14%).

Wartość odżywcza białek pochodzących z drobiu jest wysoka (wartość odżywcza 100% – oznacza, że w 100% organizm ludzki może je wykorzystać do budowy własnych białek ustrojowych)

Dzienne zapotrzebowanie na białko dla dorosłego człowieka to około 0,9 g na kg masy ciała.
W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie na białko wzrasta np. uprawianie sportu, laktacja i ciąża oraz u osób 65 roku życia.

W zróżnicowanej diecie, zawierającej produkty odzwierzęce, jest łatwiej dostarczyć dzienną, niezbędną porcję białka.

Diety wegetariańska i tym bardziej wegańska zmuszają do komponowania posiłków, w których aminokwasy będą się wzajemnie uzupełniały i dzięki temu ich wartość odżywcza wzrośnie (tzw. komplementarność białka). Żeby sobie nie zaszkodzić trzeba z uwagą dobierać składniki posiłków. Oczywiście dieta wegetariańska może być zdrowa i dostarczać wszelkich potrzebnych składników odżywczych, jednak poza wyborem światopoglądowym wymaga posiadania również większej świadomości żywieniowej.

Redakcja oKurczaki.pl

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.