Fitbit stał się synonimem inteligentnych zegarków (smartwatchy), za pomocą których można monitorować kondycję swojego zdrowia i aktywność fizyczną. Kwestią czasu było to, kiedy podobne rozwiązania pojawią się dla zwierząt.
Obecna sytuacja związana z pandemią koronawirusa, pokazała dobitnie, jak ważna jest kwestia dobrostanu zwierząt. Podniosła się jego ranga oraz znaczenie. Wszelkie zaniedbania oraz zaniechania w tym obszarze mogą nieść za sobą katastrofalne skutki – dla firmy, dla otoczenia, dla ludzi.
W przypadku drobiu jednym z najbardziej szkodliwych organizmów jest ptaszyniec kurzy. Jest on tym, czym kleszcz dla człowieka. Ten pasożyt żeruje na skórze ptaków i żywi się ich krwią. Jego działanie może powodować stres i niepokój u drobiu. Może przyczynić się nawet do anemii, a także do wysokiej śmiertelności wśród piskląt.
Występuje on przede wszystkim w systemie hodowli klatkowej. Ten pasożyt nie występuje praktycznie w ogóle w przypadku brojlerów.
Ptaszyniec kurzy jest również szczególnie groźny ze względu na to, że może przenosić się z drobiu na człowieka. Odpowiada za roznoszenie się takich chorób u kurcząt jak cholera czy białaczka.
Do tej pory stosowano rozwiązania inwazyjne (chemiczne, termiczne), aby sobie z nim poradzić. W sukurs temu wyzwaniu przyszła wreszcie technologia.
Interdyscyplinarny zespół pod kierownictwem entomolożki Amy Murillo z Uniwersytetu w Kaliforni w Riverside przygotował system, za pomocą którego można mierzyć kondycję fizyczną drobiu w sposób nieinwazyjny. Potocznie nazwano go fitbitem dla kurcząt z uwagi na zastosowanie.
Rozwiązanie składa się z małego, lekkiego urządzenia wyposażonego w sensory ruchu. Jest ono umiejscowione na grzbiecie kury. Zaprojektowane do tego oprogramowanie zostało wyposażone w tzw. bibliotekę zachowań ptactwa.
Według autorów tego systemu, może on służyć nie tylko do monitorowania drobiu pod kątem stopnia zarażenia wspomnianym pasożytem. Technologia opracowana przez naukowców ma take przydać się do mierzenia tego, jak zmiany w zakresie diety, czy też warunków środowiskowych, wpływają bezpośrednio na dobrostan zwierząt.
Nie jest oczywiście pierwszy przypadek mariażu między światem nauki oraz drobiem. Wystarczy wspomnieć, iż kura ma duże szanse, aby przyczynić się do przełomowych osiągnięć w zakresie zastosowania grafenu.
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.