– Kiedyś rzeczywiście stosowało się substancje przyspieszające wzrost kurcząt. Natomiast dziś stoimy w zupełnie innym miejscu niż 30 lat temu. Niestety, wiedza konsumentów często opiera się na nieaktualnych informacjach. Teoretycznie jest możliwe podawanie hormonu wzrostu, który skutecznie powodowałyby przyrost masy mięśniowej u kurcząt. Jednak takie białka musiałyby być podawane w formie zastrzyku. Gdyby były podawane doustnie, np. z pokarmem, zostałyby strawione przez enzymy i nie przyniosłyby pożądanego skutku biorąc pod uwagę długość życia drobiu. Żeby podać zastrzyk każdemu z 1,5 mln kurcząt znajdujących się na fermie, trzeba by zatrudnić dodatkowych pracowników, a po drugie trzeba by w sposób nielegalny zdobyć takie substancje. Pamiętajmy, że kurczaki są niezwykle wrażliwe, przy akcji wyłapywania ich i robienia zastrzyków, połowa mogłaby umrzeć. W Unii Europejskiej stosowanie hormonów jest zakazane od 1996 roku u wszystkich gatunków zwierząt. Tymczasem w USA w dalszym ciągu dozwolone jest podawanie hormonów u bydła – mówi Aleksandra Porada*.
Żeby podać zastrzyk każdemu z 1,5 mln kurcząt znajdujących się na fermie, trzeba by zatrudnić dodatkowych pracowników, a po drugie trzeba by w sposób nielegalny zdobyć takie substancje.
Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, przypomina, że w badaniach, które Rada przeprowadziła w 2015 r. z TNS, okazało się, że wielu konsumentów myli pojęcia hormonów i antybiotyków.
– Często są one wrzucane do jednego worka. Należy także odróżnić antybiotyki podawane w razie zakażeń bakteryjnych od antybiotykowych stymulatorów wzrostu. W Unii Europejskiej od 2006 roku obowiązuje absolutny zakaz stosowania tych drugich. Na świecie jest to dalej stosowana technika np. w USA – dodaje.
W Polsce kurczak obecnie waży średnio 2,5 kg, a w USA 4 kg.
Materiały od Krajowej Rady Drobiarstwa
* Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG
Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…
Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…
Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…
Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…
Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…
To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…
Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.