Categories: Fakty i mity

Kurczak i hormony?

Czy drób hodowany w Polsce otrzymuje hormony? Nie.

Krajowa Rada Drobiarstwa (KRD-IG) informuje, że w Polsce w 2017 roku ani jeden kurczak nie otrzymał hormonów wzrostu.

– Kiedyś rzeczywiście stosowało się substancje przyspieszające wzrost kurcząt. Natomiast dziś stoimy w zupełnie innym miejscu niż 30 lat temu. Niestety, wiedza konsumentów często opiera się na nieaktualnych informacjach. Teoretycznie jest możliwe podawanie hormonu wzrostu, który skutecznie powodowałyby przyrost masy mięśniowej u kurcząt. Jednak takie białka musiałyby być podawane w formie zastrzyku. Gdyby były podawane doustnie, np. z pokarmem, zostałyby strawione przez enzymy i nie przyniosłyby pożądanego skutku biorąc pod uwagę długość życia drobiu. Żeby podać zastrzyk każdemu z 1,5 mln kurcząt znajdujących się na fermie, trzeba by zatrudnić dodatkowych pracowników, a po drugie trzeba by w sposób nielegalny zdobyć takie substancje. Pamiętajmy, że kurczaki są niezwykle wrażliwe, przy akcji wyłapywania ich i robienia zastrzyków, połowa mogłaby umrzeć. W Unii Europejskiej stosowanie hormonów jest zakazane od 1996 roku u wszystkich gatunków zwierząt. Tymczasem w USA w dalszym ciągu dozwolone jest podawanie hormonów u bydła – mówi Aleksandra Porada*.

Żeby podać zastrzyk każdemu z 1,5 mln kurcząt znajdujących się na fermie, trzeba by zatrudnić dodatkowych pracowników, a po drugie trzeba by w sposób nielegalny zdobyć takie substancje.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG, przypomina, że w badaniach, które Rada przeprowadziła w 2015 r. z TNS, okazało się, że wielu konsumentów myli pojęcia hormonów i antybiotyków.

– Często są one wrzucane do jednego worka. Należy także odróżnić antybiotyki podawane w razie zakażeń bakteryjnych od antybiotykowych stymulatorów wzrostu. W Unii Europejskiej od 2006 roku obowiązuje absolutny zakaz stosowania tych drugich. Na świecie jest to dalej stosowana technika np. w USA – dodaje.

W Polsce kurczak obecnie waży średnio 2,5 kg, a w USA 4 kg.

Materiały od Krajowej Rady Drobiarstwa

* Aleksandra Porada, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności i weterynarii KRD-IG

Share

Recent Posts

  • Fakty i mity

Mięso komórkowe na skalę przemysłową coraz bliżej

Rozwój biotechnologicznych rozwiązań związanych z produkcją mięsa nabiera tempa. Firma GOOD Meat we współpracy z ABEC Inc. rewolucjonizują proces produkcji…

1 rok ago
  • ABC drobiu
  • Fakty i mity

Co kryje umysł kurczaków?

Wielu ludzi sądzi, że kurczaki stanowią jedynie towar handlowy, który ostatecznie trafi na stół. Może zatem zaskoczyć informacja jak rozumnymi…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Kurnik na kołach – nowatorska strategia zrównoważonej hodowli drobiu

Współzałożyciel firmy „Pasturebird” Paul Greive opracował innowacyjny kurnik na kołach, który jest w stanie zakwaterować do 6 tys. kurczaków. Pomysł…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Etykiety na mięsie drobiowym

Na etykietach opakowań mięsa drobiowego znajdują się najważniejsze informacje, które są kluczowym źródłem wiedzy o produkcie. Konsumenci coraz częściej zwracają…

2 lata ago
  • ABC drobiu
  • Nowości

Jak grillować mięso w zdrowy sposób? – Wskazówki

Lato to nie tylko dłuższe dni, słońce i wakacje, ale także sezon grillowy. Jak wiadomo, mięso można poddawać różnym obróbkom…

2 lata ago
  • Fakty i mity
  • Nowości

Białko roślinne vs. białko zwierzęce

To ile i jakiego białka spożywamy w naszej diecie, ma istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Konsumenci wykazują się coraz…

2 lata ago

Ta witryna używa ciasteczek, korzystanie z serwisu internetowego oznacza akceptację plików cookies.