Przepisy

/

Kolejny z przepisów nadesłany przez uczestników konkursu organizowanego wraz z Wydawnictwem XLM. Autorem jest p. Agnieszka Stępień.

Składniki:

Placki tortilla:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy (lub pół na pół z masłem)
1 szklanka bardzo ciepłej wody

Składniki na farsz:
500g pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa, pieprz, sól
papryka czerwona
sałata lodowa
ogórek zielony
pomidor
cebula

 

Sposób przygotowania:

Tortille:
Mąkę przesiać do miski, dodać wodę, sól, masło. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na stolnicy na bardzo cienkie placki.
Następnie placki smażyć na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.
Farsz:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, posypujemy przyprawami do smaku.
Sałatę i cebulę drobno szatkujemy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Ogórka kroimy w kostkę. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa mieszamy w misce z dodatkiem piersi z kurczaka.
Bierzemy placek na tortille, smarujemy delikatnie ketchupem i dodajemy warzywa wymieszane z piersią kurczaka, zawijamy. Na górę dajemy ketchup i przygotowany sos czosnkowy

 

autor: Agnieszka Stępień

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: