Składniki:
1 kg udo kurczaka
4 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka słodkiej papryki
10 sztuk śliwek suszonych
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżeczki mąki pszennej
Prażone płatki migdałowe

Sposób przygotowania:
- Udo kurczaka umyć i doprawić solą.
- Zrobić sos: miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej słodka papryka i pieprz cayenne. Wszystko wymieszać i zabarwić tym mięso.
- Dodać również pokrojone śliwki.
- Kurczaka piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1/2 godziny.
- Po upieczeniu odlać sos powstały z pieczenia i zagęścić mąką oraz doprawić do smaku.
- Kurczaka można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Przepis przygotowany przez Zespół Klubu FILARY.