Nowości, Przepisy

/

Kurczak w sosie balsamicznym z migdalami

Składniki:

1 kg udo kurczaka

4 łyżki oleju

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka słodkiej papryki

10 sztuk śliwek suszonych

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżeczki mąki pszennej

Prażone płatki migdałowe

 

 

Sposób przygotowania:

  • Udo kurczaka umyć i doprawić solą.
  • Zrobić sos: miód, sos sojowy, ocet balsamiczny, olej słodka papryka i pieprz cayenne. Wszystko wymieszać i zabarwić tym mięso.
  • Dodać również pokrojone śliwki.
  • Kurczaka piec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 1/2 godziny.
  • Po upieczeniu odlać sos powstały z pieczenia i zagęścić mąką oraz doprawić do smaku.
  • Kurczaka można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

 

Przepis przygotowany przez Zespół Klubu FILARY.

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: