Nowości

/

 

  • We wrześniu 2018 zostały przeprowadzone przez BIOSTAT nowe badania dotyczące wyborów zakupowych Polaków. Wyniki wskazują, że kurczak jest najczęstszym wyborem w koszykach Polaków.

  • Według raportów OECD-FAO w 2017 roku po raz pierwszy konsumpcja mięsa drobiowego na świecie, przegoniła mięso wieprzowe. 

  • Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na aspekty zdrowotne i dietę.

 

Warto się przyjrzeć i porównać jak wygląda stan rzeczy w Polsce.

Nowe globalne trendy

Światowe rynki po raz pierwszy w historii w 2017 roku odnotowały większą konsumpcję mięsa drobiowego, od najpopularniejszej dotychczas wieprzowiny. W prognozach OECD-FAO* do 2026 roku widać, że różnica ta nieznacznie, ale ciągle będzie rosła na korzyść drobiu. W Polsce natomiast, najnowsze badania przeprowadzone przez Biostat na zlecenie SuperDrob S.A., pokazują, że mięso drobiowe cieszy się zdecydowanie większą popularnością niż wieprzowina. Aż 66,5% ankietowanych zadeklarowało, że najczęściej wybierają kurczaka. Wieprzowina otrzymała jedynie 23,5% głosów.

Młodzi najczęściej wybierają drób

Drób zdecydowanie króluje w grupie wiekowej 18-29 lat. Tutaj najczęstszy wybór kurczaka deklaruje aż 82,8% respondentów, a indyka 4,1%. Różnica ta jest znacząca, bo w następnym przedziale wiekowym 30-39 lat jest to odpowiednio 68,6% i 4,1 %. Przyzwyczajenie do dawniej najbardziej popularnej wieprzowiny jest najlepiej widocznie w grupie pięćdziesięciolatków, gdzie wybiera ją aż 35,6% badanych. Nie zmienia to jednak faktu, że i tutaj wygrywa drób, odpowiednio: kurczak – 51,9% i indyk – 9,6%.

“Aż 66,5% ankietowanych zadeklarowało, że najczęściej wybierają kurczaka. Wieprzowina otrzymała jedynie 23,5% głosów”

Czemu akurat kurczak?

Głównym czynnikiem mającym wpływ na wybory konsumentów okazuje się być łatwość i szybkość przyrządzania tego typu mięsa. Badania Biostatu pokazują natomiast, że najmniej istotnym dla badanych czynnikiem jest niska cena mięsa drobiowego. Priorytetem więc jest łatwość przygotowania, bez względu na koszt mięsa. Takie wybory podyktowane względami użytecznymi, mogą wskazywać na postępujące zmiany zachowań w społeczeństwie, gdzie ważnym czynnikiem okazuje się być jak najkrótszy czas poświęcony na przygotowanie posiłku. 

*Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa

 

Redakcja o-Kurczaki.pl

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: