W ramach zorganizowanego wraz z Wydawnictwem XLM konkursu otrzymaliśmy dużo ciekawych i inspirujących przepisów. Jako pierwszy publikujemy przepis pani Magdaleny Wojtanowicz na wytrawne kuleczki z kurczaka. Jak sama Pani Magda pisze “pyszne mięsno – serowe nadzienie z czosnkową nutą, otulone marchewką. Idealnie sprawdzą się jako przystawka, świetnie będą wyglądały na różnych imprezach i nie tylko. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub mogą być fajna przekąską.”
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
150 g startego sera
5 sztuk dużych marchewek
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
może być natka pietruszki zamiast czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
- marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać mięso
- doprawić: sól, pieprz – tak po 1/3 płaskiej łyżeczki
- zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości
- ostudzone mięso drobno posiekać
- ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku
- do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy
- zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką
- do każdej mandarynki dawać kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki – by imitował ogonek
- gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min. w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni
autor: Magdalena Wojtanowicz