Nowości

/

Spędziliśmy kilka spokojnych dni w sympatycznym towarzystwie dziennikarzy, blogerów i ekspertów. Wszystko po to, by poszerzyć swoja wiedzę dotyczącą drobiu i poznać cały wachlarz nowych smaków w trakcie kosztowania dań z wykorzystaniem tego mięsa. Mieliśmy okazję zapoznać się w trakcie wykładów z najnowszymi osiągnięciami naukowców i wynikami badań, a także poznać branżę od podszewki w trakcie wizyty w zakładzie przetwórstwa indyka. Dzięki inicjatywie Związku Polskie Mięso wzięliśmy udział w study tour: „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ DRÓB!”.

 

Czerwcowe spotkanie nad jeziorem w Dorotowie było dobrą okazją do rozmów o drobiu oraz próbowania wielu potraw, w których królował kurczak i ptactwo wodne. Warto przypomnieć kilka z potraw zaproponowanych przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych. Zaserwował gościom bogate menu w postaci: kurczaka szarpanego z młodą kapustą i maślaną brioszką, gravlaxu z kaczki z truskawkami, kaczkę z kaszą bulgur, pieczone ziemniaki i młodą marchew z miodem i tymiankiem z grilla, baba ganoush z pieczonego bakłażana, szaszłyki z wątróbki w ketjap manis, kociołek z gęsimi żołądkami i serem z żarnowa, chleb pieczony z mielonym indykiem, ogórki małosolne, pomidory ze śmietaną oraz różnorodne sałaty. Dużo trudnych słów i ciekawych połączeń – najważniejsze, że było pyszne.

 

Być razem

Wspólny stół i warsztaty kulinarne pozwoliły uczestnikom na poznanie się i rozmowy kuluarowe. To istotny walor takich spotkań. Często środowisko utrzymuje kontakty głównie za pomocą korespondencji, rozmów telefonicznych czy aktywności w mediach społecznościowych. Tu mogliśmy pobyć ze sobą, posłuchać ekspertów, uczyć się na podstawie zróżnicowanych doświadczeń i inspiracji. Organizatorzy zapewnili uczestnikom bardzo komfortowy i ciekawy plan wydarzeń.

Wiedza od ekspertów

Rozmowy z ekspertami były okazją do poszerzenia wiedzy o hodowli i przetwórstwie drobiu. Braliśmy udział w dwóch wykładach. Związek Polskie Mięso zadbał o atrakcyjne połączenie wiedzy eksperckiej i doświadczeń z branży drobiarskiej. Pan dr inż. Janusz F. Pomianowski – nauczyciel akademicki na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, przedstawił prezentację pt. „Drób – znany i nieznany”. Pan Adam Kurowski – znawca rynku drobiarskiego, wygłosił wykład pt. „Cała prawda o mięsie drobiowym – czyli fakty i mity na temat antybiotyków w drobiu, a także bieżąca sytuacja rynkowa polskiego mięsa”.

 

 

CZY WIESZ, ŻE…?

ANTYBIOTYKI W MIĘSIE?

  • Po pierwsze, stosowanie antybiotyków jest nieopłacalne z przyczyn ekonomicznych. Hodowcy już ponoszą koszty opieki weterynaryjnej. Zwiększanie nakładów finansowych na leczenie całego stada, przy dzisiejszej cenie drobiu,  nie jest
    w interesie hodowcy.

  • Po drugie, nadmierne stosowanie antybiotyków może prowadzić do antybiotykoodporności. Korzystniejszym rozwiązaniem jest właściwa profilaktyka np. pre czy probiotyki stosowane w paszach.

  • Po trzecie, stosowanie antybiotyków może negatywnie wpływać na parametry jakościowe mięsa.

 

* Od 1.01.2006 r. w UE obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków „profilaktycznych”, czyli antybiotykowych stymulatorów wzrostu.

* Od 1996 r obowiązuje w UE całkowity zakaz podawania hormonów u wszystkich gatunków zwierząt. Za jego nieprzestrzeganie grożą sankcje karne z pozbawieniem wolności włącznie.

 

Spojrzeć całościowo na sektor drobiarski

Uważamy, że takie wyjazdy są bardzo potrzebne dla edukacji osób zaangażowanych w kształtowanie opinii publicznej – dziennikarzy, blogerów, ekspertów. Kilka ostatnich lat pokazuje, że często artykuły i doniesienia medialne zbyt powierzchownie traktują temat drobiu, przetwórstwa mięsa i rozwoju sektora drobiarskiego. W wielu przypadkach jest to przeciwstawny i dwubiegunowy obraz – wielkie sukcesy polskich producentów i zwiększający się wolumen sprzedaży, szczególnie eksportu drobiu, a z drugiej strony nieuzasadnione wspominanie zagrożeń wynikających z użycia antybiotyków, rodzaju żywienia czy warunków hodowli.

Każde wydarzenie szerzące rzetelną wiedzę, w tym przypadku dotyczącą znaczenia mięsa drobiowego w codziennej diecie, czy nowoczesnych warunków hodowli, pozwala na obiektywne spojrzenie na dane zagadnienie.

Polecamy obserwować kolejne wydarzenia organizowane przez Związek Polskie Mięso.

 

Redakcja O-kurczaki.pl

Fotografie: Związek Polskie Mięso

 

 

Zobacz galerie:

Pyszne potrawy przygotowane przez szefa kuchni.

Połączenia polskiego drobiu i jadalnych kwiatów przygotowane przez Panią Ewę Pe, pasjonatkę gotowania oraz autorkę bloga.

Janusz F. Pomianowski – wykład pt. „Drób – znany i nieznany”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz również: