Przepisy

/

Ossobuco z indyka w sosie pomidorowym to świetne danie na świąteczny obiad z rodziną i przyjaciółmi. To także okazja, by poznać na nowo smak indyka i przypraw „bouquet garni”.

• 6 kawałków ramienia ze skrzydła indyka SuperDrob
• 1 cebula
• 6 obranych pomidorów
• 1 szklanka bulionu
• 2 ząbki czosnku
• 100 ml białego, wytrawnego wina
• 1 torebka przypraw
„bouquet garni”
• sok z połowy cytryny
• oliwa
• sól, pieprz, tymianek
• opcjonalnie 300 g pieczarek

Mięso solimy, pieprzymy i lekko posypujemy tymiankiem. Przysmażamy na mocno rozgrzanej patelni lekko posmarowanej oliwą. Cebulę i pieczarki przyrumieniamy na patelni w sosie pozostałym po mięsie. Dorzucamy pokrojone pomidory i czosnek. Wkładamy do sosu mięso, dodajemy bulion, wino, sok z cytryny i przyprawy (bouquet garni). Doprawiamy solą do smaku i długo dusimy, odwracając kawałki od czasu do czasu.
Przy ossobuco z indyka nie trwa to aż tak długo, wystarczy godzina, do momentu aż mięso będzie miękkie i będzie łatwo odchodziło od kości.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
12345 (No Ratings Yet)
Loading...

Komentarze - 0