ABC drobiu, Fakty i mity

/

Wiele osób, które zwracają uwagę na zawartość etykiety w trakcie zakupów spożywczych, miało na pewno okazję przeczytać niejednokrotnie napis na produkcie: „Pakowano w atmosferze ochronnej”. Co to właściwie znaczy? Czym jest „ochronna atmosfera”? Czy oby na pewno jest to dla nas bezpieczne?

 

Wnętrze opakowania

MAP – Modified Atmosphere Packaging, czyli pakowanie produktów w modyfikowanej atmosferze, oznacza, najprościej mówiąc, zastąpienie powietrza wypełniającego opakowanie specjalną mieszaniną gazów. To, co znajduje się wewnątrz to azot, dwutlenek węgla i tlen, wymieszane w specjalnych proporcjach, by produkt mógł zachować jak najwyższą jakość, w możliwie najdłuższym terminie.

Dwutlenek węgla jest gazem, który dobrze rozpuszcza się w tłuszczach i ma właściwości bakteriostatyczne i fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów). Dzięki niemu bakterie i grzyby nie mają możliwości namnażania się, czyli powoduje, że produkt dłużej pozostaje świeży i się nie psuje, ani nie gnije. Drugi z nich, azot, słabo rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach. Został dodany do mieszaniny, by nie powstał efekt próżni – czyli żeby opakowanie mogło utrzymać swój kształt, nie zapadało się, a produkt w środku pozostał nienaruszony. Sam azot jest gazem obojętnym, bez smaku i zapachu, więc nie ma wpływu na właściwości tego, co znajduje się wewnątrz opakowania. Tlen pozwala zachować ładną barwę mięsa dzięki utlenianiu mioglobiny – czerwonego barwnika mięśni. W przypadku owoców i warzyw pozwala natomiast utrzymać proces oddychania i zatrzymać barwę.

Opakowanie MAP – to, co znajduje się wewnątrz to azot, dwutlenek węgla i tlen, wymieszane w specjalnych proporcjach, by produkt mógł zachować jak najwyższą jakość w możliwie najdłuższym terminie.

 

 

Świeżość i wygoda

Samo opakowanie MAP pozwala też dokonywać lepszych i bardziej świadomych wyborów w trakcie zakupów spożywczych. Produkt jest lepiej widoczny niż na zwykłej tacce owiniętej folią spożywczą. Można bez problemów nim potrząsnąć i dokładnie obejrzeć z każdej strony. Nie jest zgnieciony i ściśnięty. Łatwiej jest go przechowywać, bo jest higieniczny i bezzapachowy, a z opakowania nic nie wycieka. W lodówce surowe mięso może zachować swoją świeżość do 2 tygodni, co jest niemożliwe w przypadku zwykłych tacek, czy mięsa przechowywanego luzem. Dla producentów stosowanie opakowań MAP jest również istotne ze względu na możliwość ograniczenia lub całkowitego zrezygnowania ze stosowania substancji konserwujących. Z drugiej strony my – klienci – zyskujemy pewność świeżości produktu, czego większość sprzedawców na lokalnych bazarkach nam niestety nie może zagwarantować. Mając dokładne informacje znajdujące się na etykiecie: nr partii i datę przydatności do spożycia, możemy być pewni, że przy danym produkcie zostały zachowane wszelkie procedury dotyczące sterylnej czystości i pakowania, szczególnie w przypadku surowego mięsa.

Wyjeżdżając na wakacje, nie należy obawiać się robienia zakupów w znajdujących się w całej Polsce sieciach dyskontów czy supermarketów. Duzi producenci, których towary możemy tam kupić, musieli przedstawić szereg certyfikatów świadczących o wysokiej jakości ich produktów, a opakowania typu MAP dodatkowo zapewniają ich świeżość i higieniczność.

 

 

Redakcja bloga OKurczaki.pl

 

Czytaj także:

9 powodów dla których powinniśmy jeść kurczaka

 

Print Friendly, PDF & Email